Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долВ Новоселяне готвят фестивала в чест на Левски

В Новоселяне готвят фестивала в чест на Левски

Гайдари от Чепеларе откриват събора, ще пеят Георги Гьолски и Павлина Теова

 

Превръщащият се в традиция фолклорен фестивал в чест на Васил Левски ще се проведе в бобовдолското село Новоселяне на 18 юли. Това ще бъде четвъртото издание на фестивала, който миналото лято заради пандемията се проведе онлайн. Заявки за участие са дали над 40 изпълнители и състави от цялата страна, които ще се представят с народни песни. Обичайно съборът ще бъде открит от група гайдари от Чепеларе. Тази година ще пеят Георги Гьолски и Павлина Теова.

„На 18 юли в 9,30 часа ще отбележим 184-тата годишнина от рождението на Васил Левски и 154-тата годишнина от създаването на първия и единствен таен революционен комитет в целия Дупнишки край от Апостола на свободата. След това към 10 часа ще открием националния фолклорен събор в чест на Васил Левски „Новоселяне пее-2021”. Приветствия ще поднесат няколко души, сред които инициаторът за построяване на паметник на Левски в селото, представител на читалищата. За приветствия ще дадем думата и на наши побратими от село Сенокос, община Симитли. Това са наследници на хора от нашето село, което се е казвало Сенокос. Преди 400 години те са се изселили, били са прогонени от турците. Имаме записани 41 участници. Сред тях са ФА „Орфей” – Чепеларе, представители от село Раковица, община Макреш, Видинско. Имаме над 10-12 участници от Благоевградска област. Сред тях е Мъжката фолклорна група „Струма” от село Генерал Тодоров, Петричко, която е много добра и много известна. Имаме представители от Пернишка област – от общините Радомир, Перник, Брезник. Имаме участници и от община Кюстендил, от кюстендилските села Невестино и Ваксево, от Николичевци и Горна Гращица. Ще участват и известните певци Павлина Теова и Георги Гьолски. Нашето читалище ще се представи с един изпълнител – Иван Миленков. Съборът е за народни песни, каквито е обичал да пее и Левски. Който иска, може да подготви и песен за него. Изявите са без конкурсен характер. В тържеството по случай годишнината от рождението на Апостола с рецитация на стихотворения ще се включат и дечица. Тази година те са от различни краища – имаме по едно детенце от Бобов дол, Боснек, Пернишко, Черна гора, Пернишко, и от София. Като председател на читалището и тази година аз ще си подготвя докладче за Левски. Ще поднесем и венци и цветя на паметника. Това е много голямо събитие за нашия регион и каня всички, които имат желание, да присъстват. Нека да заповядат, за да почетем заедно Левски”, каза Йордан Антов – председател на НЧ „Васил Левски 1932” и организатор на събитието.

Момент от един от предишните фестивали

Припомняме, че според запазени данни в Новоселяне през 1867 г. там пристига Васил Левски. Доведен е от местния свещеник Стоимен Радов, с когото са се познавали. Свещеникът обяснил на Апостола за тежкото положение на българите, които са били тормозени от турците. Казал, че там се строи черква, по инициатива на самия свещеник. Стоимен Радов убедил Левски, че може да дойде в селото, да участва в строителството на църквата и така да създаде комитета. „Левски идва като майстор строител, за да се прикрие пред турците. Работил е наравно с останалите хора 20 дни. В това време проучва техните настроения, възгледи, а след това вечер в къщата на свещеника са правели разбор – на работата през деня, но най-вече на организацията на комитета. Тези 20 дни Левски е пребивавал в къщата на свещеника и там е създаден комитетът. Имаме доказателство за това – то е записано на надгробната плоча на свещеника, който е погребан в черковния двор.

„Левски е героят на Новоселяне, който се почита и до днес. През 2015 г. хората с ентусиазъм участваха в набирането на средства за построяването на паметника. След това като председател на читалището поех инициативата и изградихме паметна плоча и на участниците в комитета. Те са 13 човека, имената им изписахме със златни букви. Сега редом до плочата на Левски стои и красивата плоча на неговите последователи. Горд съм с това, че Новоселяне е едно от селата с най-богата история в цялата бивша Дупнишка околия. Това, че само там е създаден комитет, би трябвало да е гордост не само за нас, но и за община Бобов дол. Може би общината трябва да оцени това, което ние правим. Засега не мисля, че го оценяват много, но… Много хора ми задават въпроса как може в едно толкова мъничко село да се прави такъв голям събор”, коментира Йордан Антов.

Новоселяне е едно от най-малките села не само в община Бобов дол, но и в областта, с около 40 души население.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular