Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесВ Перник започва 19-ият Международен фестивал за късометражно кино "В двореца"

В Перник започва 19-ият Международен фестивал за късометражно кино “В двореца”

В Перник започва 19-ият Международен фестивал за късометражно кино “В двореца” . Ще бъдат представени над 260 филма от цял свят, съобщиха от общината.

Селектирани са български и чуждестранни филми в 6 конкурсни програми и в 4 поджанрови категории – игрален, документален, анимационен и експериментален филм. Победителите в категориите за най-добър игрален филм, най-добра анимация и най-добър български филм ще бъдат разгледани от Американската академия за филмови изкуства и науки за номинация за наградите “Оскар”. В рамките на фестивала са предвидени и научна конференция, дискусии, пичинг сесия и образователни панели, изложби и концерти.

Зрителите ще видят „Дуелът” от Влад Козлов, мистериозния филм „Calving”, късометражния „Ирландско сбогом“ – история за двама братя, които намират пътя един към друг, австралийскиs “Акула”, канадския “Последното прослушване”, режисиран от 17-годишния Камен Стайков и много други. Значително е и българското присъствие в тазгодишната селекция на фестивала.

Програмата с анимации включва и наградения с BAFTA 2022 филм „Не хранете гълъбите”. Филмите ще се предават и онлайн чрез платформата за виртуални филмови фестивали FilmChief.

“В двореца” е единственият български фестивал, сертифициран да изпраща филми за “Оскар”-ите и испанските филмови награди “Гоя”. Проявата е до 7 юни.

Международният фестивал за късометражно кино “В Двореца” се подкрепя от подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, Община Перник, фондация „Лъчезар Цоцорков“, Национален фонд „Култура“, Национален филмов център и др.

RELATED ARTICLES

Most Popular