Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникВ разгара на четвъртата ковид вълна: Невиждани блъсканици и опашки пред „Кауфланд”-Перник

В разгара на четвъртата ковид вълна: Невиждани блъсканици и опашки пред „Кауфланд”-Перник

  • Стотици се мачкаха на нощен шопинг с промоции след шоковото поскъпване на стоки от първа необходимост

  • РЗИ предприема административно-наказателни мерки спрямо виновните лица

Социалните мрежи гръмнаха от снимки на огромни опашки от хора пред „Кауфланд” снощи в Перник. Причината бе, че веригата магазини пусна шокова промоция в часовия диапазон от 22,30 до 02,30 ч. Вместо да спят, перничани се редяха на километрични опашки и чакаха с часове, за да напазаруват стоки от магазина със 70% намаление.

Пред магазина в центъра на Перник хиляди се стекоха за първото нощно пазаруване в града. Такава бе картината и пред другата сграда на веригата в квартал „Изток“. Паркингите бяха задръстени от автомобили, а блъсканицата от хора пред вратите се увеличаваше все повече.

Според перничани промоцията се прави, защото след броени дни друга конкурентна верига ще отвори врати в града.

Във фейсбук последваха десетки коментари и критики заради очевидното неспазване на противоепидемичните мерки и липсата на дистанция по време на пандемия.

Ето и част от коментарите на хората:

„В „Кауфланд” пуснали ковид на промоция“, гласи лаконичният коментар на Крум Томов. „Къде е държавата, къде е полицията, къде са здравните власти? Кой разреши този панаир във време на световна здравна криза?“, коментират перничани.

„Не разбирам и не подкрепям цялата тази пародия, но не мога и да упрекна бабите и дядовците, пенсионерите с по 280-300 лв. пенсия, които мизерстват и ежемесечно се лишават от храна, за да оцелеят финансово. Храна, която и на тях им се иска да хапнат, но си я позволяват твърде рядко в тази скапана държава, за която са работили цял живот, за да получат накрая по 280-300 лв. пенсия“, е написал Радослав Янков.

Припомняме, че миналата година при първата вълна на коронавируса хората масово бяха излезли да пазаруват преди затварянето, което доведе до огромни опашки и паника, че стоките ще свършат. Потребители в социалните мрежи тогава проявиха креативност и създадоха най-различни смешки и мемета. Най-запомнящи се бяха именно „Битката при „Кауфланд” за тоалетна хартия“.

Участниците в масовия нощен шопинг обаче са на друго мнение. „Престъпление ли е да искаш да нахраниш семейството си, при положение че всичко поскъпва не с дни, а с часове. С 600-700 лева на месец гледам две деца, едното от които ще е първи клас. Много ви е лесно да си седите вкъщи и да коментирате, а защо никой не каза, че всичко се вдига, олио, хляб“, написа Маргарита Петкова.

„Битката при „Кауфланд” – 2“, както я нарекоха в социалните мрежи, идва на фона на огромно поскъпване на стоки от първа необходимост това лято. За поредния ръст на цените предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за Bulgaria ON AIR.

„Краставиците са по 6 лв., а преди бяха по 2,50 лв. Това е ненормално. Цените на всички зеленчуци и стоки за първа необходимост растат драстично през последните няколко дни“, коментира синдикалистът. Той добави, че олиото е преминало 40% увеличение, а хлябът е поскъпнал с около 5-7%.

„Цените на храните са увеличени средно с 5% от месец май 2021 г. Най-сериозно повишение има при олиото, млечните и месни продукти, захарта и брашното. Поскъпването на електрическата енергия и горивата доведе до повишаването на цените на храните и на инфлацията“. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.
„Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени веднага се отразяват на крайния продукт – хранителните стоки. Дори зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи заради повишените цени на транспортните услуги“, коментира Майорски.

Цените на бензина и дизела в момента са най-високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата.

Повишаването ще се отрази върху покупателната способност на домакинствата през есента и зимата, защото тогава бюджетът им ще отива за храни и топлоенергия, прогнозира още председателят на АЗП.
Междувременно от РЗИ съобщиха, че е назначена проверка. Целта е да се установи наличието на план за противоепидемичните мерки и на лицата, отговорни за спазването му. РЗИ-Перник ще предприеме административно-наказателни мерки спрямо виновните лица, казаха още от инспекцията.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular