Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаВ Самораново ще строят неделно училище, на 24 май откриват паметник на...

В Самораново ще строят неделно училище, на 24 май откриват паметник на буквите

Неделно училище ще бъде изградено в Самораново. За реализирането на идеята работи Михаил Севдин, който с помощта на семейството си, съмишленици и дарители, изгради параклиса „Свети Иван Рилски“ в селото. На последното заседание на Общинския съвет в Дупница Севдин настоя в парцела до черквицата, който е общинска собственост,  да бъде обособено „петно“ за строежа. Сградата ще е с площ 60 кв. м.

„В края на 2000 г. в Самораново започнахме строителството на един параклис. След известно време го направихме, благодарение на община Дупница, а мога смело да твърдя и на хора от района и цяла България. През 2022 г. храмът се освети от Българската православна църква, а в края на 2023 г. аз получих Акт 16 за параклиса. Имаме желание близо до самия храм да направим едно неделно училище. То ще бъде за малки дечица. Ще се постараем в това училище децата да научават за българската история, да ги учат на православие, както и да опазват природата, да харесват и да обичат нашата родина България. И най-важното, ако успеем, да ги научим да различават доброто от злото.  Затова молбата ми към вас е на заседание на Общинския съвет да се вземе решение да се издаде становище за определяне на петното за училището“, обясни Михаил Севдин.

Стана ясно още, че до училището ще има и скулптура на буквите. „В момента се изгражда една скулптурна фигура на буквите. Автор е Владимир Илиев- известен в България и чужбина скулптор. Скулптурата ще стои пред самото училище, на няколко метра от него. Тя представлява едно перо, върху което са част от буквите на кирилицата. От дъното излиза глаголицата, като върху един пергаменте написана буквата „Ъ““, допълни Севдин.

Паметникът на буквите ще бъде открит на 24 май, в деня на славянската писменост.

Както сме писали, до през 2023 г. до параклиса бе поставен и открит паметник на свети Иван Рилски. Мястото става все по-привлекателно и посещавано не само от хората от Самораново.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular