Sunday, May 19, 2024
HomeРегионГоце ДелчевВ центъра на Гоце Делчев! Последната битка на войводата оживява в зрелищна...

В центъра на Гоце Делчев! Последната битка на войводата оживява в зрелищна възстановка

Над 20 ученици и учители от ПГ по МСС ще вземат участие в спектакъла под надслов „Петнадесетият час“

Възстановка на последната битка на Гоце Делчев, в която той губи живота си, ще направят ученици и учители от ПГ по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ в едноименния град.
Събитието е посветено на 150-годишнината от рождението на големия български революционер, която ще бъде отбелязана на 4 февруари (по нов стил). Възстановката ще бъде заснета и на видео под заглавие „Петнадесетият час“ – филм за живота и делото на Гоце през очите на Пейо Яворов.
„В нашата гимназия се превърна в традиция отбелязването на значимите празници и обичаи, свързани с българщината. Няма как да подминем Гоце Делчев, изключително значим и достоен човек, чието име носи градът и който е пример за подражание за всички ни. Той е бил изключително близък с патрона ни Пейо Яворов, докосва неговата поетична душа, предизвиква възхищение“, сподели за „Вяра“ директорът на учебното заведение Ангел Живков. Той допълни, че честването ще започне в 10,30 ч. с традиционното шествие на гимназисти, облечени като български четници и революционери, до централния площад в града. На импровизираната сцена зад паметника на Гоце Делчев и църквата „Света Богородица“ възстановката ще бъде представена пред публика. „От 12,00 часа започва отбелязването на годишнината, а ние отново ще се включим в тържеството, организирано от общината“, посочи още Живков.
По думите му в историческата възстановка ще се изявят над 20 участници. Ролята на Гоце Делчев е отредена за Бейзи Чоков, а Христо Костадинов ще се превъплъти в Пейо Яворов. Димо Хаджидимов ще играе Иван Бусаров, а Мария Гайдева – бабата, която информира четата. Глас зад кадър ще бъде Ангел Живков от 9-и „а“ клас.
В спектакъла ще има всичко необходимо – от костюмите на четници и башибозук до декори и музикално оформление, категоричен е училищният шеф.

Светлана ВИДИНСКА

RELATED ARTICLES

Most Popular