Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесВ Югозападна България отбелязват 136 години от Съединението на България

В Югозападна България отбелязват 136 години от Съединението на България

Изложба и концерт присъстват в програмата на Община Благоевград за 6 септември – празника на Съединението. Община Благоевград ще отбележи тържествено 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.
Церемонията по полагане на цветя в знак на почит и признателност към родолюбивото дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство, ще бъде от 10:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, която се намира пред зала „22 септември“. В 11:30 часа в Регионалния исторически музей ще се открие изложба „100 години Освобождение на Добруджа“. Тя  проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване – с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието ѝ във войната – до 7 септември 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фондовете на Историческия музей – Тутракан, Регионалния исторически музей – Добрич, Националния военноисторически музей, Военноморския музей – Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА – В. Търново, архивите в Силистра и Русе и др.
В 19:30 часа, в Летния театър в квартал „Вароша“,  музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще представи певецът Тодор Трайчев – половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви. Той е обещал много песни, настроение и обич за и към публиката на Благоевград – градът, от който започва пътят му към голямата сцена. Входът за концерта е свободен.

В Дупница се отменя  рецитала на Общинския духов оркестър в центъра на града. От пресцентъра на общината съобщиха, ме заради противоепидемичните мерки концертът няма да се състои.
В 10,30ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на дупнишките опълченци. За празника ще гостува Пътуващо читалище “Бащино огнище” с Ивайло Шопски.
Фото-документална изложба, посветена на Съединението е експонирана във фоайето на Спортната зала. Тя е подготвена от Градския исторически музей и ще продължи до 17 септември. Входът е свободен.

Със свободен вход ще приемат посетители всички обекти на Регионалния исторически музей в Кюстендил на 6 септември, съобщиха от музея. В зала “Асклепий” на музея може да бъде видяна археологическата експозиция, а в зала “Стримон” е подредена нова етнографска изложба – “Градът и селото”. Отворена за посещение ще бъде и средновековната църква “Св. Георги”, в квартал Колуша.   Гостуващата изложба на Националния политехнически музей – София “Техниката у дома през първата половина на XX век” е показана в изложбената зала на джамията “Ахмед бей”. В музея “Емфиеджиева къща” е експонирана изложбата “Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век”, а изложбата “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край” е подредена в къщата музей “Ильо Войвода”.   “Спасяването на българските евреи през Втората световна война” е изложбата в къщата музей “Димитър Пешев”. Там е експонирана и гостуващата изложба на историческия музей в Брезник “Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях”.

Община Сандански организира тържествено честване по повод 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 11:00 ч. пред Паметника на загиналите във войните ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност. В 20:00 ч.: Лятно кино в Летния театър – прожекция на филма “Възвишение”.

Разлог ще отбележи Съединението на България на 6 септември от 11.30 ч., с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
Организатори на мероприятието са Община Разлог, Исторически музей – гр. Разлог и НЧ Разлог „15.IX. 1903 – 1909 г.“.

Втори и трети том от сборника с доклади “Съдбата на българите в Западните покрайнини” ще бъдат представени в деня на българското Съединение, на 6 септември, от 18,00 часа,  в Националната спортна академия, съобщиха организаторите от Граждански комитет “Западни покрайнини” и Културно-информационния център “Босилеград”./Радио Благоевград

 

RELATED ARTICLES

Most Popular