Friday, May 17, 2024
HomeРегионБобов долГала и Никола Казакови и Витка и Симеон Христови с диамантени сватби...

Гала и Никола Казакови и Витка и Симеон Христови с диамантени сватби в Мало село

Представители на читалището в бобовдолското Мало село зарадваха две възрастни семейства, които тази година имат юбилей на съвместния си живот. Росица Борисова и Тодорка Стефанова – председател и представител на читалищното настоятелство, трогнаха с внимание и символични подаръци Гала и Никола Казакови и Витка и Симеон Христови, които са заедно от 60 г. „Въпреки пандемията спазихме традицията. Предвиждахме по-голям празник, който да се проведе в читалището. Бяхме планирали да пресъздадем старовремска малоселска сватба – с носене на теферич и т.н., но епидемията осуети намеренията ни. Не е време за събиране на много хора, затова с Тодорка Стефанова занесохме в домовете на Гала и Никола Казакови и Витка и Симеон Христови подаръците. За да спазим мерките, не сме влизали в къщите, видяхме се с хората в дворовете им. Поднесохме им специални чаши с надпис „България” и им пожелахме както се пълнят чашите, така животът им да е пълен със здраве и радост, да споделят още дълго време хубави моменти”, разказа Росица Борисова, която е и общински съветник и учител в Бобов дол.

Казакови и Христови са двете единствени семейства в Мало село, които имат диамантена сватба. По думите й това са работливи и достойни и хора, чийто живот е изцяло свързан с миньорската община.

„Обикновено от читалището отбелязваме златни и диамантени сватби, но сега нямаше хора със златна сватба. Единствените с диамантена сватба са тези две семейства. Това са достойни и работливи хора, които цял живот са живели в Мало село и работили в общината. Гала Казакова е работила в профилакториума в Мало село, който беше закрит. Съпругът й в началото е бил шофьор на линейка, а след това – миньор. Витка и Симеон Христови са били миньори. Любопитна подробност е, че едните – Казакови, са родители на настоящия кметски наместник на Мало село – Сашко Александров, а другите – Христови – на бившия дългогодишен кмет на селото Бойчо Богданов. Освен сина им леля Гала и чичо Коле имат и дъщеря – Атанаска, която работи в семейната фирма на брат си, имат магазин. Радват се на четирима внуци и пет правнучета. Двамата са на достолепна възраст – Гала е на 83, а Никола – на 85 г. Витка и Симеон също имат и дъщеря – Зоя Цветкова, която е технически ръководител в „Кюстендилска вода”, клон Бобов дол. Те имат по петима внуци и правнуци. Витка е на 84 г., а съпругът й – на 83 г.”, допълни Борисова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular