Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаГалерия „Джамията” привлече две талантливи художнички за своята първа съвместна изложба

Галерия „Джамията” привлече две талантливи художнички за своята първа съвместна изложба

„Уют” на Йовка Мечкарова и Албена Галева е изложбата, с която Дупница изпраща 2021 година

Две талантливи дами избраха Дупница и галерия „Джамията”, за да представят своята първа съвместна изложба. Те гостуват тук, за да покажат чрез своите платна творческата им представа за уюта на заобикалящия ни свят. „Обичаме нестандартните и различни неща, затова се спряхме на Джамията. Това не е типичната галерия, но сградата носи уникален дух и има невероятно излъчване. Смятаме, че в тази обстановка платната ни ще бъдат на своето място и така решихме именно точно тук да направим нашата първа съвместна изложба”, разказа Йовка Мечкарова.

Двете заедно с Албена Галева ги свързват над 30-годишно приятелство и любовта към изкуството. Заедно са завършили Средно специализирано художествено училище за приложни изкуства в град Троян. „И двете имахме дълъг период на почивка, създадохме семейства, отглеждахме деца и не ни оставаше време, в което да се отдадем на творчеството. В последните 10 години едновременно се върнахме към изкуството и участваме в различни самостоятелни изложби в страната.

А утре е нашата първа съвместна изложба и се надяваме да бъде посрещната добре от публиката”, сподели Албена Галева. В студения и снежен следобед преди откриването двете подреждаха своите уникални платна. Сред тях са 32 картини – маслени, живопис, пейзажи, цветя, флорални, включително и портрети. А защо са избрали да нарекат изложбата „Уют”, двете обясняват с опита им да предадат чрез своето творчество нежността, любовта и хармонията, които зареждат душите с чувство за топлина и уют. „Това е изложбата, с която ще изпратим старата и ще посрещнем новата 2022 г. Тя ще бъде открита на 1 декември от 17,30 часа и се надяваме да гостува при нас до Йордановден. Почитателите на изкуството могат да дойдат и да се потопят в атмосферата, която ни предлагат двете талантливи художнички. Надявам се, че чрез техните платна ще съумеем да внесем повече уют в общата празнична атмосфера на града по време на коледните и новогодишни празници”, сподели уредникът на галерия „Джамията” Ивайло Орманков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular