Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятГермански министри са против ембарго върху руските енергоносители

Германски министри са против ембарго върху руските енергоносители

Германските министри на външните работи и на финансите се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради инвазията ѝ в Украйна, съобщи Франс прес.
“Трябва да можем да запазим санкциите (в дългосрочен план). Няма да има никаква полза от тях, ако след три седмици установим, че в Германия имаме електроенергия само за още няколко дни и затова трябва да се откажем от тези санкции”, каза външната министърка Аналена Бербок пред телевизия А Ер Де.
“Готови сме да платим много, много висока икономическа цена”, увери Бербок в интервю за друг германския телевизионен канал – Цет Де Еф, но в същото време попита: “Ако утре в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете.”
Тя подчерта, че е щяла веднага да въведе такива санкции, ако това е можело да спре войната.
Германският финансов министър Кристиан Линднер също изрази скептицизъм що се отнася до налагането на ембарго върху руските енергоносители. “Не бива да ограничаваме нашия капацитет да издържим в дългосрочен план”, предупреди той пред вестник “Билд” и подчерта, че едно ембарго би се отразило негативно. Германия обаче внася от Русия 55 процента от петрола и 42 на сто от природния газ, които потребява – зависимост, която собственото ѝ правителство критикува от началото на руската инвазия в Украйна, но за чието намаляване ще са необходими години, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
Едно ембарго върху руските енергоносители “би заплашило социалния мир” в Германия, предупреди в петък министърът на икономиката Роберт Хабек.
Германия не е единствената страна от Европейския съюз, която не е склонна да подкрепи забрана на вноса на руски петрол и газ, отбелязва АФП.
Япония обсъжда със Съединените щати и европейски държави ембарго върху руския петрол, съобщи днес националната информационна агенция Киодо, цитирана от Ройтерс./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular