Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградГодина след пожара в жк „Струмско” : Живеещите в блок 18 още...

Година след пожара в жк „Струмско” : Живеещите в блок 18 още чакат укрепване и ремонт

 На 10 декември миналата година голям пожар в жилищен блок в Благоевград отне живота на трима души. Десетки бяха спасените, сред тях и две бебета-близнаци. Пожарникарите винаги ще останат герои за тези семейства. Как обаче преживяват ужаса хората, предимно възрастни, които продължават да съжителстват с опушеното и пълно със сажди стълбище, очаквайки ремонта и укрепването на най-пострадалите 7 и 8 етаж на входа?

Почти всички семейства са се върнали в жилищата си, след като при обследването експертите заявиха, че няма пряка опасност блока да пострада от конструктивните изменения при пожара.

Димитър Нанов, който живее с жена си и детето си на последния етаж, продължава да се страхува, но няма друг избор. Работи на три места, за да плаща ипотеката на изгорялото си жилище.

Около блок 18 още мирише на изгоряло. Фасадата и външната мазилка са подменени, но вътре е черно. Въпреки тъжната гледка хората са обнадеждени и благодарни на хилядите дарители и на общината, която успя да убеди Междуведомствената комисия към МС да отпусне близо 200 хиляди лева за ремонта.

След като проектът за укрепването и ремонта на блока беше готов, хората от блок 18 всеки ден очакват да чуят кога ще започне. Оказа се, че процедурите са достатъчно тромави, дори при условията на спешност, сподели кметът на Благоевград Илко Стоянов, но краят му се вижда, увери той./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular