Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесГолям празник е! Църквата почита Свети Архангел Гавриил

Голям празник е! Църквата почита Свети Архангел Гавриил

На 13 юли църквата споменава чудесата, направени от Свети Архангел Гавриил – един от седемте най-близки до Бога серафими и известител на Божите тайни.

В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. – “сила Божия”) е един от седемте архангели, т.е. “ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19). Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25). Архангел Гавраил се явил и на св. пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Църквата празнува Св. Архангел Гавриил два пъти в годината: на 26 март и на 13 юли.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular