Friday, May 17, 2024
HomeРегионБобов долГорското дарява близо 30 елхички на общините Дупница и Бобов дол

Горското дарява близо 30 елхички на общините Дупница и Бобов дол

Засяват над 20 дка с дъбови жълъди над Крайници

 

В навечерието на Коледа от държавното лесничейство ще подарят близо 30 иглолистни дръвчета за елхи в села в Дупнишко и Бобовдолско. Доставките са по заявка на общините – от Дупница са поискали 12 дръвчета, а от Бобов дол – 15.

Предприятието и тази година ще продава иглолистни дръвчета за елхи. Цените са по 5-6 лв. бройката, а за по-големите дръвчета – 15 лв. Част от дръвчетата са отгледани в разсадника на горското в Дупница, откъдето могат да предоставят минимум 200 бройки. Има и дръвчета, които подлежат на сеч за освобождаване на горски пътища, санитарна сеч. „Само по предварителна заявка ще продаваме иглолистни дръвчета за елхи. Тази година обаче заради пандемията заявките са малко, хората си спестяват този разход”, коментира Пламен Поюков.

Същевременно TΠ „ДГC-Дyпницa” започва да засява дъбови жълъди в землището на село Крайници от 8 декември. „Почвата е подготвена и от утре започва засяването на семената от дъб, местата са предимно оголени от върховия корояд гори. До края на седмицата ще бъдат засети над 20 дка. Дейността е възложена на фирма от Разлог чрез конкурс. Отделно от две седмици се прави почвоподготовка за залесяване с фиданки напролет. Подготвени са площи в община Бобов дол – 26 дка в землището на с. Коркина, 40 дка около Бобов дол”, каза директорът на горското Пламен Поюков. Това са последните лесокултурни мероприятия за ведомството за тази година.

Юлиянa KOЛЧAKOBA

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular