Monday, June 17, 2024
HomeРегионДупницаГорчив хап за Марек – баражът с Ботев ще се играе във...

Горчив хап за Марек – баражът с Ботев ще се играе във Враца

В четвъртък, 30 май, на стадион „Христо Ботев“ в град Враца ще се играе мачът-бараж за Ефбет лига между отборите на местния Ботев, завършил на 14-о място в класирането на елитната група, и третия във втора професионална лига – Марек от град Дупница. По действащия регламент на футболната централа членът на елитната група Ботев(Враца) трябва да бъде домакин на отбора на Марек. Победителят от този двубой ще играе от следващото първенство в майсторската група.

Много бурно и справедливо реагира спортната общественост в град Дупница по този въпрос. Всички задават един и същ въпрос, а той е как е възможно във всички други турнири от различни нива в страната регламента отборът, играещ в по-долната група, да бъде домакин, а за мачовете – бараж, както е настоящия случай с Ботев (Враца) и Марек, е обратното. Не е ли предизвестен при тази ситуация резултатът – победител да бъде отборът домакин. При встъпването си в длъжност новият президент на БФС Георги Иванов заяви, че ще внесе доста промени. Дано една от тях бъде точно тази-мачовете бараж да се играят по друг регламент, защото сегашният е несправедлив.

Независимо от всичко, ръководството, треньорския щаб и футболистите на Марек ще преглътнат и този горчив хап, и ще пътуват до град Враца за двубоя.

Ето и мнението на старши треньора на Марек Танчо Калпаков относно последния изигран мач срещу Струмска слава и предстоящия срещу Ботев(Враца): „ Трудно се играят мачове без значение. Досега двубоите ни бяха на всяка цена, момчетата започват и да се изчерпват физически и емоционално. С оглед наказаните играчи идеята бе да спечелим мача заради нашите фенове, които ни подкрепяха целия сезон. Целта бе и да не допускаме загуба – цяла година нито един отбор не е успял да ни победи у дома. Гостите бяха много по-мотивираният отбор, навярно ги блазнеше това да са единственият тим, който да ни нанесе загуба. Създадоха много положения. Ние направихме експериментална схема, необичайна за нас. Наложи се на полувремето да прекрояваме.

Относно юношите, които взеха участие в срещата, мога да кажа, че школата ни работи добре, имаме доста млади и талантливи играчи, които постепенно дават заявка за мъжкия футбол. Първоначално идеята ми бе да играем с повече юноши, но пък за останалите натоварването щеше да е много по-голямо. Пак се наложи да влагаме физически сили. Мисълта ни беше за баража“.

На въпрос дали са се надявали на загуба на Септември (София) у дома, Калпаков отговори: „Все пак сме в България. Това не е Англия да очакваме някакви чудеса да се случат. Може би повече сме искали, но реално остана само желанието“.

Относно предстоящия бараж и това, че по регламент Марекще гостува, треньорът заяви: „Пожелавам си отборът ни да е максимално възстановен. Знам, че нашият отбор чувства ли се физически добре, всичко е ОК. Със сигурност влизаме като аутсайдери. Отборът от Първа лига със сигурност е фаворитът в баража, но все пак е един мач и там мотивацията ще е съвсем различна. Това ще е един много важен мач и за мен. Вече втора година съм тук и ще си направя анализ за работата. Според мен на мач – бараж трябва да се даде равен старт на двата отбора. А сега неминуемо домакинството на отбора от Първа лига дава някакво предимство. Но правилата не ги определяме ние. Ще се състезаваме по правилата“.

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular