Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградГражданско недоволство: Искат оставката на кмета Илко Стоянов

Гражданско недоволство: Искат оставката на кмета Илко Стоянов

Защитници на животни призоваха за наказания на общински служители

Онлайн петиция за отстраняване на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов събра 950 подписа само в рамките на няколко часа, като акцията продължава и в този момент.

Недоволството от страна на жителите на града е провокирано от скандалния случай, свързан с бездомните кучета в Благоевград.

На територията на област Благоевград има нарастващ проблем с безстопанствените животни. Общият брой на кучетата в Общинския приют в града, които са преминали за 2022 г., е 431.

Вижте целия текст от петицията без редакторска намеса:

“До

г-н Румен Радев

Президент на Република България

г-н Калин Тодоров

Министър на вътрешните работи на Република България

Уважаеми г-н Радев

Уважаеми г-н Тодоров

След извършените разкрития по престъпната схема за упояване, изхвърляне на територията на други общини, умъртвяване и изхвърляне на труповете на бездомни кучета, събрани от община Благоевград и последвалите арести на извършителите днес, настояваме за незабавното отстраняване от длъжност на общинският кмет Илко Стоянов.

Настояваме Илко Стоянов, кмет на община Благоевград и арестуваните по престъпната схема Елена Миразчийска, служител на общинският инспекторат и Димо Киров, ръководител на отдел в инспектората да бъдат незабавно отстранени от длъжност и да понесат отговорност за престъпните деяния, извършени от тях.

Настояваме и за представяне на прозрачни отчети за дейността на общината относно политиката и за справяне с проблема с бездомните кучета, кастрационната програма и работата на общинският приют по време на мандата на Илко Стоянов.

Наглостта на Стоянов стигна до там да заплаши, че ще издаде противозаконна наредба, съдържаща забрана за хранене на бездомни животни с предвидена глоба за “нарушителите” на наредбата на територията на община Благоевград и публични се подигра с всички доброволци и НПО в страната.

При действащ Закон за защита на животните и държавна програма по овладяване на популацията на бездомните кучета подобни действия са абсолютно недопустими.

Настояваме за най-строги наказания за горепосочените участници в престъпната схема!“

Протест в областния център на Пиринско

Защитници на животни излязоха в четвъртък сутринта пред Община Благоевград. Те са възмутени от жестокото и нехуманно отношение на общински служители към кучетата и искат наказания за виновните.

Сигналът е подаден от Иван Хамбарджийски, той заяви за Радио Благоевград, че от месец следят случая за служителите, които изнасят кучета от Благоевград към други общини.

Защитниците на животни искат наказания за виновните и за тях решението е затвор за тези хора. За Елена Панчева случаят от вчера е напълно очакван заради практиката на този екип. “Директор Владимирова, нейният мъж Георги Ценев и ветеринарят д-р Пламен Василев имат дълга история. Работили са в приюти Дупница и Перник. От Община Перник получихме официален документ, в който се казва, че изпълнението на служебните задължения е недостатъчно ефективно за овладяване на популацията. Ловецът на кучета Георги Ценев има цинично и жестоко отношение към животните и трябва да му бъде забранено да работи с тях. Този официален документ беше лично предаден на кмета Илко Стоянов и въпреки него той назначи този екип”, категорична е Панчева.

Според Венцислав Кавазов има назначени хора на общински служби, които дали под давлението на техните началници ще докаже следствието, са извършвали престъпления. Очаква да се вземат предвид доказателствата и виновниците да бъдат осъдени.

Петима арестувани за жестокост към кучета

Със заповед за задържане до 24 часа от органите на реда са арестувани трима мъже от Благоевград, един мъж от Кочериново и жена от Благоевград, съобщиха в четвъртък, 13 юли, от Областната дирекция (ОД) на МВР в Благоевград.

На 12 юли е образувано досъдебно производство за извършено престъпление във връзка с постъпил сигнал в дирекцията, че от неустановена дата до 12 юли е проявена жестокост към куче. От ОДМВР – Благоевград съобщават, че деянието е извършено от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полага грижи за тях.

В социалните мрежи завчера се появи информация, че част от задържаните са служители в общинския приют за безстопанствени животни.

Кметът: Срещу мен беше проведено активно ченгесарско тоталитарно мероприятие в стил ДС

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов заяви в позиция до медиите, че срещу него „проведено активно ченгесарско тоталитарно мероприятие в стил ДС от комисар Георги Кандев” (директор на ОДМВР-Благоевград, бел.ред.)

Кучетата са живи и са били извозвани за рутинна манипулация при ветеринаря, всичко друго е спекулация, твърди той.

При извършеното претърсване са установени договор с дупнишката клиника и регистър за вписване на двете кучета, както и декларация за транспорт на четириногите, които е трябвало да бъдат закарани до ветеринарния център и да бъдат върнати обратно в приюта.

От общината прилагат, смятайки за аргумент, договора за извършване на медицински дейности с ветеринарната клиника.

Полицията: Персоналните обиди към служители на ОДМВР-Благоевград са нелогични

Полицията в Благоевград излезе със съобщение, относно действията си около казуса с бездомните кучета в града. В нея пише:

В отговор на публикации в медии по повод образуваното на 12.07.2023 г. в ОДМВР-Благоевград досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325 Б, ал. 2, т. 1 за проявена жестокост към гръбначно животно – куче и задържани лица, ръководството на областната дирекция ви уведомява, че в своите действия полицейските служители се водят единствено от законите в Р България, от вътрешно-ведомствените нормативни актове и разпоредби.

Персоналните обиди към служители на ОДМВР-Благоевград са нелогични, неподкрепени с факти и неприемливи като начин на комуникация между държавни и общински органи.

RELATED ARTICLES

Most Popular