Tuesday, June 18, 2024
HomeРегионДупницаГрандиозно тържество ознаменува 100-годишния юбилей на читалището в Слатино

Грандиозно тържество ознаменува 100-годишния юбилей на читалището в Слатино

По грандиозен начин читалището в бобошевското село Слатино отпразнува своя 100-годишен юбилей.

На входа на културната институция бяха поставени червен килим, голяма стена с надпис по случай годишнината, балони и много светлини. Председателят Даниела Ангелова и секретарят Биляна Димитрова се постараха да отбележат значимата дата с много блясък.

Вечерта премина на два етапа. На закрита сцена всички дейци – стари и млади от Слатино, се изявиха вокално, танцувално и театрално, радвайки присъстващите. Целият спектакъл протече като пиеса, разказвайки историята на читалището от първите и години до днес, като се включваха народни песни и фолклорни танцови изпълнения. Актьорът Илия Ласин, който участва в популярен ТВ-сериал и е учител по театрално изкуство на децата от Слатино по проект на НФК, изпълни една от главните роли в пиесата.

Преди представлението, на входа бе подредена музейна изложба със стари снимки, статии, летописи от 1920г. до днес, разкриваща ключови моменти от развитието на институцията.

След бурните аплодисменти, гостите бяха поканени отвън за втората част от празника, където изненадите не спираха.

Гайда огласи площада, оставяйки без дъх жителите на населеното място, а народна певица поздрави множеството с акапелно изпълнение на “Излел е Дельо хайдутин”. Тъпани и фолклорен ансамбъл накараха всички да изпитат гордост от това, че са българи. Кукери напомниха за старите традиции и най-тежкото слатинско хоро се изви на площада с българското знаме в ръката на водача.

Вокалният изпълнител и преподавател по народно пеене Георги Асенов, заедно с певицата Кинче Вълчева радваха гостите песен след песен, хоро след хоро. Но и това не беше краят.

За изненада на публиката в късните часове на вечерта се изигра невероятно огнено шоу, с въртящи се палки, огнени слънца и искри навсякъде. С повишеното настроение нямаше как завършекът на вечерта да не бъде бляскав – красива заря освети Слатино и предизвика възторга на всички празнуващи.

RELATED ARTICLES

Most Popular