Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесГроздан Караджов от Кюстендил: Без сериозни инвестиции във ВиК сектора на областта,...

Гроздан Караджов от Кюстендил: Без сериозни инвестиции във ВиК сектора на областта, следващите 6-7 години

Сериозни инвестиции в сектор Водоснабдяване и канализация в област Кюстендил през следващите 6, 7 години в Кюстендил няма да има, това заяви в Кюстендил вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов. Той присъства в града на изнесено заседание на парламентарната група на “Има такъв народ”.
„Европейската политика в сектор водоснабдяване и канализация е ясна- грантови средства, безплатни средства за развитие на ВиК мрежа, за модернизация на ВиК мрежа, поевтиняване включително чрез енергоспестяващи технологии на ВиК помпи,помпени, пречиствателни станции се дават само на консолидирани територии.Дупница не е консолидирана с останалата територия на Кюстендилска област, това възпрепятства изобщо цялата област да кандидатства за така наречените грантови,безплатни пари от ЕС. Наистина не мога да разбера нещо толкова ясно и просто- де не се предприемат тези стъпки, които са разумни, полезни и от които имат полза всички граждани в област Кюстендил. Наистина смятам, че трябва да се преосмисли от Общинския съвет в Дупница, защото и в следващия програмен период Кюстендил не е включен в програмите, от които могат да се черпят средства. Другите 6-7 години може съвсем спокойно да смятате, че сериозни инвестиции в цялата област няма да има. Като израз на националната ни политика в сектор Водоснабдяване и канализация ние също избягваме чрез бюджетни средства, не е правило, но тенденцията е да не даваме средства за неконсолидирни дружества. Това е нормална кохезионна мярка. Да се опитваме да избутваме онези области в България, които изостават във водния сектор нагоре. Те трябва да се консолидират”, заяви Караджов.
Депутатът от ИТН Снежанка Траянска също коментира темата с решението на Общински съвет Дупница да излезе от ВиК Асоциацията.
„Аз лично не мога да си обясня защо ВиК Дупница и ОС взимат такива решения.За тях беше представено решение, решението беше да се слеят с Кюстендилска вода, за да може да бъде търговско дружество под една шапка, защото те се приели на Общински съвет да влязат в Асоциацията, сега приемат такова решение да излязат.В същност те имат огромни проблеми, не могат сами да се справят с тях.
На въпроса ми защо общината непрекъснато субсидира ВиК дружеството, защо не го прехвърлят на холдинга, през него могат да получават кредити, финансиране , всякаква помощ,нямаше отговор.аз нямам обяснение”, заяви СнежанкаТраянска. /Източник: DARIK Кюстендил

Снимка – БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular