Friday, May 17, 2024
HomeСпортДаниел Александров: Спортът ще помогне да станем по-здрава нация

Даниел Александров: Спортът ще помогне да станем по-здрава нация

  •  Дупнишкият борец ще помага на новата Европейска фитнес академия

  • През последните години се наложи една мода всеки да е фитнес инструктор, а да няма идея за какво става дума, категоричен е той

Дупничанинът Даниел Александров ще помага със своя опит и знания в новосформираната Европейска фитнес академия (EUFA). Един от най-добрите български борци през последните години категорично подкрепя новия проект, който събира на едно място някои от най-доказаните наши спортисти и треньори.
Европейска фитнес академия ще предлага международно признати свидетелства за професионална квалификация в следните курсове на обучение: Фитнес инструктор, Инструктор групови занимания и Персонален треньор.
Преподаватели в европейска фитнес академия ще бъдат доказани спортисти и треньори като олимпийския шампион и треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов, Армен Назарян (олимпийски шампион и треньор на националния отбор по борба), Мария Гроздева, която е олимпийска шампионка в спортната стрелба. Списъка допълват още Борислав Георгиев (треньор по бокс и треньор на олимпийската шампионка в бокса Стойка Кръстева, д-р Георги Максимов, лекар експерт и преподавател по медицина и сътрудник към федерациите по лека атлетика и тенис на корт, както и Димо Христев – фитнес директор към веригата Pulse Fitness &Spa.
Ръководител на академията ще бъде Иван Кутуев, който е бивш член на академичен съвет на НСА “Васил Левски”.
„Най-важното е специалистите във фитнеса също да са подготвени. През последните години в България се наложи една мода всеки да е фитнес инструктор, а да си няма никаква идея за какво става дума. Този проект идва в правилния момент. Много хора гледат клипове в интернет и после отиват да обучават хората, които се опитват да влязат във форма. Това е лошото и фрапантното в случая. Защото по този начин хората могат да попаднат на треньори, които със сигурност не са подготвени. И когато се сблъскат с нещо подобно, бързо решават да се откажат. После как отново да накараш един човек да спортува активно?“, коментира пред „Вяра“ Даниел Александров.

Борецът изтъкна колко е важен спортът не само за професионалистите, а и за всеки българин. Той подчерта и важността на това, че във всеки фитнес трябва да има подготвени кадри, които да са в помощ на спортуващите.
„По официални данни на „Евробарометър“ страната ни се намира в долната част на таблицата по процент трениращи хора на глава от населението. В същото време сме в челото на затлъстяването и болестите, които произлизат от него. Това е една крачка в правилната посока, за да влезем в кондиция и ритъм. Със сигурност ще ни помогне много да сме по-здрави. Трябва да прекратим случващото се в последните години, през които българските деца не спортуват достатъчно. Те водят заседнал начин на живот и това хич не е добре. Спомням си моите детски години. Та мен са ме гонели с филията и лютеницата, за да хапна нещо, защото по цял ден бях навън и играех различни спортове с моите приятели. Нашата цел с моя добър приятел и съдружник Георги Наумов е именно такава. Искаме да запалим децата да спортуват. И дори и да не станат спортисти, да останат любители, които да спортуват през целия си живот и да поддържат тялото си. Така и здравето им ще бъде много по-добро. Надявам се, че Сдружение “Дупница Спорт” ще успее в това отношение. Да, сега има много нови технологии и те също имат своята голяма роля. Постоянно излизат нови и по-нови неща. Но това не пречи и няма нищо общо с другото. Има много хора по света и у нас, които вършат работата си пред компютъра. Дейността им е такава, че са по цял ден на бюро. Но след това те отиват в залата да упражняват тялото си, като в същото време се разтоварват психически. Точно тук е моментът да има един подготвен кадър, който да им помага в тренировките и най-малкото да им показва как да не си навредят на тялото. Има немалко спортуващи, които не знаят как да изпълняват правилно упражненията, а това може да доведе до много сериозни травми. Ще дам един прост пример с упражнението „мъртва тяга“. Ако то не бъде изпълнявано както трябва, те удря в кръста и може да причини дискови хернии, от които един човек после да страда цял живот. Затова е много важно упражненията да бъдат следени от квалифицирани специалисти, които да помагат с опита и знанията си на всеки спортуващ“.
Той завърши, че ще се присъедини към екипа на малко по-късен етап:
„В момента колегите са се заели с една от групите. Аз в момента имам други ангажименти, но със сигурност ще се включа при една от следващите групи. Напълно подкрепям този проект и вярвам, че той много ще ни помогне да станем по-здрава нация“.
Всеки желаещ може да запише своя курс през интернет сайта на академията: www.eufa.bg, като всяко първо число на месеца стартират нови групи.
В зависимост от нивото на квалификация и избрания курс средната продължителност на обучението ще е два месеца. Всеки курсант получава достъп до интегрирана онлайн система за обучение, през която в лесен и достъпен вариант разглежда всички необходими учебни материали и видеоуроци. Практическото обучение се извършва на територията на фитнеси Pulse Fitness &Spa в градовете София и Пловдив.
Спрямо записания курс курсантите могат да придобият ниво 3 или ниво 4, приравнени към европейската система за валидация на професионалното обучение.
Всеки, успешно завършил Европейската фитнес академия (EUFA) курсант и показал желание за работа и развитие в областта, ще получи предложение за професионална реализация в най-бързо развиващата се фитнес верига в България. Нейните центрове разполагат с фитнеси на територията на градовете София, Пловдив, Кърджали, Банско, Свети Влас и съвсем скоро в още 3 града от страната.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular