Monday, May 13, 2024
HomeНовиниСвят"Да изчезнеш за 60 секунди": Испания удари българска престъпна банда

“Да изчезнеш за 60 секунди”: Испания удари българска престъпна банда

Испанската полиция e задържала в понеделник седем души от базирана в България престъпна група, която била достатъчно добра да “открадне автомобил за 60 секунди”, съобщи Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

Националната полиция смята, че седемте задържани са част от по-голяма българска престъпна мрежа, която краде скъпи коли за по-малко от минута, фалшифицират VIN-номерата и ги продават на международния черен пазар.

Информирани за дейността на мрежата от българското посолство испанските власти разкриха, че групата е използвала Мадрид и Каталуния като дестинации за продажба на автомобилите за около 350 000 евро, които първоначално са били откраднати от България.

Крадците използвали високотехнологични инструменти, които им позволявали да проникнат и избягат практически с всяка кола за под 60 секунди.

След като колите били “изчиствани” от евентуално издирване, автомобилите получавали нови идентификационни номер и номера на шасито, както и документи, откраднати от други страни като Австрия, преди да бъдат пререгистрирани в системата. Това позволявало на престъпниците да замаскират истинския произход на автомобилите и да ги представят на митничарите като законни.

При предаването на колите предполагаемите членове на престъпната банда печелели по 30 000 и 40 000 евро за всеки автомобил./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular