Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияДвама са вече арестуваните по случая с обезобразеното момиче в Стара Загора

Двама са вече арестуваните по случая с обезобразеното момиче в Стара Загора

  • Разследващите: Заканите с убийство са отправени два дни преди насилието

  • Майката на обезобразеното момиче: Допускам хипотезата, че е опит за убийство

  • Национално шествие в подкрепа на пострадалото момиче ще се проведе утре

Двама арестувани заради момичето с 400 шева. Става въпрос за сочения за извършител на изключително тежкото посегателство и мъж, който е отправял заплахи към жената, подала сигнала към NOVA за бруталното нападение.

„Аз вече не мога да изляза от вкъщи сама. Вчера бях в голям шок. Това е нещо, което не може да се опише с думи. Видях, че имам заплаха от профил с име Виктор Костов. Казваше ми се да внимавам какво говоря и пиша. Много ме е страх и за семейството ми”, обясни първо пред NOVA жената, получила заплахи.

NOVA разговаря с адвоката на сочения за извършител на посегателството. Защитникът му обясни, че е задържан по друго обвинение – за закана с убийство към пострадалото момиче. „Той отрича да има такива заплахи. Досъдебното производство за тази закана е образувано вчера”, посочи Валентин Димитров.

Според адвоката информацията, че обвиняемият се е опитвал да избяга и да напусне Стара Загора не е истина. „Снощи получихме призовки, донесоха ги в 1 ч. Задържан е, след като е пътувал да се яви в районното”, поясни Димитров. И допълни: „Категорично отрича да има каквото и да е било участие”.

Ивелина, майката на 18-годишното обезобразено с макетен нож 18-годишно момиче, допуска, чеслучаят е опит за убийство.

„Допускам като възможна хипотеза, не утвърждавам. Каква е причината за това да ме навежда на тази мисъл, няма да коментирам на този етап“, е мнението на майката, която за първи път разказа пред Радио Стара Загора за случая, станал на 26 юни.

„Няма да спрем до тук, продължаваме докато получим промяна-промяна в законите, в налагането на по-тежки наказания. Когато има посегателство над човек искам да няма леки присъди, пробация. Нека да има промяна и тежки наказания за всеки, който дръзва да посегне над живота на друго човешко същество.

Благодаря на всички, които се застъпиха за нас и за справедливостта. Чувствам се доволна от развитието на нещата и ще присъствам на мирното шествие в Стара Загора“.

Ива споделя, че дъщеря й все още е в пълен шок, емоционалните й щети са огромни.

„С нея работят психолози, ще бъде трудно и дълго, надяваме се  да има резултат, но към момента няма такъв. Засега тя е затворник в самата себе си, в собствения си кошмар“.

Заканите с убийство са отправени два дни преди упражненото насилие, което е станало чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемият е изпратил съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”. На следващия ден е извършено насилието, обявиха раязследващите.

На 26 юни около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. Момичето е било настанено в болница без опасност за живота, поясни старши комисар Лазар Христов, директор на ОД на МВР-Стара Загора.

“По моя инициатива днес проведох среща с майката на пострадалото момиче. Тя се съгласи, проведохме близо един час разговор с нея. Заявих и нашата принципна позицията към нулева толерантност към прояви на насилие. Наблюдаващите прокурори ще положат максимални усилия за събиране на доказателства за предивяване на обвинение, което съответства на тежестта на престъплението”, заяви районният прокурор Таня Димитрова.

Тя подчерта, че е образувано досъдебно производство за средна телесна повреда срещу Георги Николаев, обвинен за нападението. Той вече два пъти е осъждан за подобни престъпления, допълни комисар Христов.

Вчера беше арестуван мъжът, нападнал и обезобразил с макетен нож младото момиче от Стара Загора. Той е задържан за 72 часа, заради заплахи за убийство. Огромна вълна от възмущение предизвика фактът, че извършителят е на свобода и зверството е определено като лека телесна повреда. Момичето е с 400 шева и счупен нос. Последствията от деянието първоначално са окачествени като средна, а след това – като лека телесна повреда, а Георги Николаев беше пуснат на свобода.

Национално шествие в подкрепа на тежко пострадалото при нападение с нож момиче от Стара Загора

Национално шествие в подкрепа на момичето, пострадало при зверското нападение от страна на мъж с макетно ножче в Стара Загора ще се проведе утре в цялата страната.

Защо хората ще излязат на улицата разказа пред БНР един от организаторите – Силвия Стойчева:

“Нашето възмущение не е само за зверството, което се е случило, а за неглижирането от страна и на прокуратура, както и на тройния състав на старозагорската колегия съдии. Най-важното ни искане ще бъде такъв тип зверства и въобще всякакво посегателство срещу достойнството и физическото съществуване не само на жени, и на мъже съответно се оказа, че има, въобще върху хората, това нещо да не бъде неглижирано от полицията, а да бъдат своевременно вземани мерки. Наистина да се работи с особено мнение, да се работи бързо и да я има цялата строгост на закона”./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular