Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилДве частни оръжейни фирми стават стратегически обекти за националната сигурност, едната е...

Две частни оръжейни фирми стават стратегически обекти за националната сигурност, едната е край Кюстендил

„Ахелой ОПМ“ ООД е свързана с търговия с оръжие и производство на термобарични боеприпаси, по-мощни от конвенционалните

 

Правителството ще обяви две частни оръжейни фирми за стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Това става ясно от проект за промени в Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 г, публикуван за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации. Предложението е на икономическото министерство.

В него е записано, че „Ахелой ОПМ“ ООД и „Караш Инвест“ ЕООД трябва да се включат в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

Едната фирма е на Емилиян Гебрев.  Другата фирма, която икономическото министерство иска да включи в списъка  – „Ахелой ОМП“ ООД,  пък е собственост на Борис Редански.

Нейната база е разположена на близо 200 дка площ до град Кюстендил. Тя е част от общо трите производствени цеха на дружеството и е ключова за производствената структура на дружеството „Ахелой ОПМ“ ООД.

Основната дейност на фирмата е свързана с търговия с оръжие и производство на обемно-детониращи боеприпаси, които се наричат още термобарични и са много по-мощни от конвенционалните.

На официалното откриване на площадката край база Коняво през 2019 год. присъства тогавашният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Той определи инвестицията като начин „за възраждането не само на едно производство, но и за възраждането на цял един регион”.  Изтъкнато бе, че общият размер на инвестицията надхвърля 2,5 млн. лв. Разкрити бяха 28 работни места.

Другата фирма – “Караш инвест” ЕООД, бе придобита от известния оръжеен търговец Емилиян Гебрев,  който е собственик и на фирмата “Емко” и оръжейния завод “Дунарит”. Наскоро Financial Times обяви, че 50 на сто от българската оръжейна продукция отива в Украйна, а значителна част от доставките се пада на компания на Гебрев.

В момента като едноличен собственик на дружеството “Караш инвест” ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев. Дружеството произвежда взривни вещества. Отделно има и много складове за съхранение на оръжие и боеприпаси. Производствената база е край Смядово.

Като основание за включването на въпросните две фирми в списъка се посочва техният предмет на дейност – производството, търговия и съхранение на продукти, свързани с отбраната. Те биха имали “важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана, в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност”, посочват авторите на промените.

Целта на включването е “сигурността на дружествата при реализирането на политиките по охрана и превенция, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на кибератаки, тероризъм и други противообществени прояви и престъпления в особено чувствителните зони в обектите”. “Ще се използва експертизата на ДАНС, съобразно компетентните ѝ правомощия, за да се повиши сигурността на обектите, които са част от критична инфраструктура в сектор „Икономика“. Тези обекти, съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС”, пише още в мотивите.

В списъка са включени още язовири, военни заводи, АЕЦ “Козлодуй”, тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция “Бояна” и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е примерно и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

Снимки – архив

RELATED ARTICLES

Most Popular