Thursday, June 13, 2024
HomeРегионБлагоевградДесетки се събраха на курбан край 33-метровия кръст над Благоевград

Десетки се събраха на курбан край 33-метровия кръст над Благоевград

За поредна година благоевградчани отпразнуваха Свети Дух при мемориалния комплекс “Памет и вяра” над града, където се издига и 33-метров православен кръст. Поляната сред боровете открива гледка към целия град, а на възвишение се издига параклисът “Свети Дух”, където дошлите с вяра хора палеха свещи за здраве.
Традиционно на празника се раздава курбан за здраве. Много хора пристигнаха пеш, с автомобили или с организирания от общината транспорт.

Снимки: БНР

Сред множеството имаше благоевградчани, които всяка година отбелязват празника тук, но и такива, за които това е повод да посетят и разгледат комплекса. Сред тях бяха Роза и Стойне Стоименови, които разказаха пред БТА, че живеят повече от двадесет години във Великобритания. Макар че всяко лято се връщат за малко в родния си град, тази година за първи път посещават местността, в която се издига 33-метровият кръст.
На празника свещеници към храма “Въведение Богородично” осветиха курбана, който бе раздаден за здраве и благоденствие на множеството благоевградчани, избрали да празнуват заедно.

RELATED ARTICLES

Most Popular