Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникДивотино отбеляза 150 г. от построяването на храма си

Дивотино отбеляза 150 г. от построяването на храма си

Деца от местното училище „Св. св. Кирил и Методий“ поздравиха всички със специална рождественска програма

Жителите на китното село Дивотино до град Перник отбелязаха 150 години от построяването на своя храм, посветен на Рождество Христово.
Достойната годишнина от построяването на храма бе уважена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отслужи света литургия в обновения храм на Дивотино. В богослужението взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на празнуващия храм, дякон Никола Чочев и дякон Евтимий Куков.
Клиросът бе огласен от свещеник Марио Михов, който с подобаващо сладкопение и дисциплина изпълни църковните песнопения на утренята и светата литургия.
Празникът по отбелязването на 150 години храм „Рождество Христово“ бе почетен от Симеон Трайков, кмет на с. Дивотино, от представители на различни организации и учреждения от селото и околността, както и от десетки благочестиви християни и много деца.
След тържествената света литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отправи към присъстващите благо слово, като ги запозна с двете събития, които са събрали вения народ в храма – отбелязването на храмовия празник и 150 години от построяването на църквата.
В своята проповед епископ Поликарп подчерта за родословието на Спасителя и за трудовете на всички, които отдадоха своя живот и послужиха от Стария завет отци и майки за идването на Сина Божий на света. Той изтъкна покаянието и добродетелите на верните Христови предци, които са пример за всички нас.
Говорейки за 150-годишнината на храма, епископът се помоли за всички, които са съградили този храм, за всички, които са служили, работили и са се молили в него през годините – за тяхно упокоение и вечен живот.
Молитва бе направена и за всички днешни дарители, служители на и при храма, Бог да ги пази, закриля и вдъхновява във всичко, което правят – да бъдат добър пример за хората.
Епископ Поликарп похвали верния народ за това, че присъства в храма, участва в духовния живот и предава вярата на подрастващото поколение.
Към всички, дошли да почетат празника на селото, Негово Преосвещенство отправи поздрав и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела радост, мир и достойни рождественски и новогодишни празници.
Поздрав към епископ Поликарп поднесоха отец Людмил, кметът на селото и общественици.
От името на местното училище „Св. св. Кирил и Методий“ деца поздравиха всички в храма със специална рождественска програма от стихчета и песни.
На всички, присъстващи на тържеството, бе подарена иконичка със сцената на Рождество Христово и паметен надпис в чест на 150 години от построяването на храма.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular