Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилДиректорът на кюстендилската болница отличен с плакет за битката с Ковид-19

Директорът на кюстендилската болница отличен с плакет за битката с Ковид-19

Ако успеем да ваксинираме около 25 000 души до края на годината, ще спрем заразата, каза д-р Александър Величков

 

Плакет в знак на благодарност за работата на медицинските екипи по време на пандемията от коронавирус получи на сесията на Общинския съвет в Кюстендил директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков. Почетният знак му беше връчен от председателя на ОбС Михаела Крумова.

Тя благодари от името на всички на управителя на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” и неговия екип в неуморната им и професионална работа по време на Ковид пандемията.

От своя страна директорът на лечебното заведение също благодари за оказаната им чест.

“От името на целия колектив на болницата – лекари, медицински сестри, санитари и помощен персонал, изказваме нашата благодарност за признанието, което получаваме. Благодаря на всички за връчването на този плакет. Пролетта на м.г. ни връхлетя тежко бедствие, невиждано през последните 100 години. Нещо, което поколенията не помнят. Това ни изправи в една изключително трудна ситуация – трябваше да се преодолее страхът, да се преструктурират болници, да се оформят екипи, с които да можем ежедневно да преглеждаме и да настаняваме за лечение тежко болни. Оказа се, че тази вирусна инфекция, в една част от случаите, протича с много тежки поражения, с тежка дихателна недостатъчност. Въпреки всичко една част от тези хора загубиха живота си. Това се случва в цялата страна и целия свят. В този момент усетихме една огромна съпричастност от населението на град Кюстендил. Към болницата потекоха дарения от физическата власт, от фирми и отвсякъде. През месеците ноември и декември беше пикът на епидемията, през ноември в болницата лежаха 245 човека в тежко състояние от Ковид инфекция. През януари досега през болницата са преминали 150 души, някои от тях бяха в тежко състояние и с тежка дихателна недостатъчност. Предизвика се тежка трагедия в семействата на хората, разбутаха се човешки съдби. В този толкова тежък момент от един месец проблясва един лъч на надежда, това е появата на ваксините, това е единственото спасение през следващите месеци да се заразят по-малко хора и да загубим една част от тях.

Процесът на ваксинацията започна и към този момент има ваксинирани 250 души – персонал от здравните структури в града. 65 души са завършили ваксинацията с втора фаза на ваксините. До няколко месеца ще започне масовата ваксинация в целия град. Ако до края на тази година успеем да ваксинираме около 25 000 души в Кюстендил, то ние ще постигнем колективен имунитет и ще спрем заразата. Дали това ще се осъществи – не знам, но ще бъдат положени максимални усилия и в тях трябва да се включат абсолютно всички. Личният пример е особено важен, днес една голяма част от хората са разколебани, следейки социалните мрежи, има притеснение, има страх, има недоверие. Всички тези неща трябва по някакъв начин да се преодолеят. Ако не успеем да ваксинираме тази бройка от населението, то епидемията в Кюстендил няма да се прекрати, ще продължават да се заразяват, да умират хора. Ако предизвикаме колективен имунитет, то тогава и тежките мерки ще отпаднат, много хора ще възобновят бизнеса си, ще спрем напрежението в обществото и най-вече ще запазим човешки животи. Надявам се всички активно да се включим в този процес и чрез взаимодействие максимален брой хора да се ваксинират”, каза д-р Величков пред общинските съветници и кмета Петър Паунов.

Градоначалникът посочи, че общинската администрация работи по създаването на организация по предстоящата масова ваксинация, като е готова да предостави и сгради на учебни заведения за извършването на манипулациите.

Краси ЦЕНКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular