Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградДобра новина! С 13 млн. лв. ремонтират пътя до хижа „Вихрен”

Добра новина! С 13 млн. лв. ремонтират пътя до хижа „Вихрен”

Трасето е изградено през 70-те години

Oбщина Банско обяви поръчка за реконструкция на пътя между града и хижа “Вихрен”. Тя е с прогнозна стойност 13,283 млн. лв. с ДДС. Пътят е изграден през 70-те години на 20-и в. и преминава изцяло през планински терен, уточнява се в обявлението на търга.

Крайният срок за подаване на оферти е 13 април. Четвъртокласният път е отговорност на общината. В документацията се посочва, че на места мантинелите са корозирали и огънати и не отговарят на изискванията на технически правила за приложение на ограничителни системи за пътищата от 2010 г. Състоянието на пътя е в лошо експлоатационно състояние, наблюдават се хлътвания, пропадания и множество пукнатини (успоредно на оста или мрежово) на асфалтовото покритие.

“Има няколко на брой участъка с голямо пропадане на асфалтовата настилка, с предполагаема причина свлачищни процеси”, посочва се в документацията към поръчката. Финансирането на ремонта е от бюджета на общината. Изпълнителят ще има 210 дни, за да завърши ремонта. През последните дни местната власт в Банско обяви няколко поръчки за улични ремонти в града. Най-новият търг е на стойност 1.15 млн. лв. без ДДС, обявен на 22 март, и с краен срок за подаване на оферти 20 април. Задачата е ремонт на пътната настилка, тротоарите, ВиК мрежата и нов кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа, улично осветление и слаботокови кабели в рамките на 415 м от ул. “Тодор Каблешков” в участъка от улица “Отец Паисий” до улица “Мингьо Тодев”.

До 12 април общината събира оферти в друг търг на общината за над 1 млн. лв. Става въпрос за строителство на участък, дълъг 210 м, на ул. “Пирин”, между ул. “Отец Паисий и ул. “П. Р. Славейков”.

Работата в този търг е първият етап от по-голям проект, който включва още няколко задачи – реконструкция на техническата инфраструктура на ул. “Пирин” в частта между ул. “Отец Паисий” и ул. “Христо Матов”, централен градски площад “Възраждане” (където се намира храмът “Света Троица”) и част от ул. “Никола Й. Вапцаров”, както и изграждане на вoдопровод и разделна канализация по ул. “Пирин” в участъка от ул. “Отец Паисий” до ул. “Глазне”. За тези дейности предстоят други обществени поръчки.

Междувременно могат да се подават оферти до 20 март за изграждане на 533 м от улица “Глазне” за 891 хил. лв.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular