Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградДобра поличба! Ангел хвана богоявленския кръст в Черниче

Добра поличба! Ангел хвана богоявленския кръст в Черниче

Мъж с ангелско име спаси кръста в симитлийското село Черниче навръх Богоявление – деня, в който свети Йоан е кръстил Божия син в река Йордан. Това е добра поличба, радват се местните жители. Те отпразнуваха Йордановден по красив и запомнящ се начин, като за пореден път показаха сплотеността си.
Рано сутринта в храма “Св. Георги Победоносец” бе отслужена божествена света литургия. Последва литийно шествие и освещаване на водите на р. Струма, където според традицията бе потопен светият кръст.
Четиринадесет мъже влязоха в реката на светлия за християните ден. Мъжете носеха тениски, на които бе изобразен гербът на село Черниче, а до него и думите “Слава във висините Богу, и на земята мир между човеците благоволение”.
Късметлията, който улови кръста, бе Ангел Андреев, но спечелиха всички, спечели Черниче, заявиха от кметството. Отец Велизар благослови 42-годишния Ангел, който е строителен работник по професия, и го поръси със светена вода.
Кметът на Черниче Георги Стефанов обяви, че за поредна година със събраните средства от празника ще бъде облагороден обликът на селото.

RELATED ARTICLES

Most Popular