Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоДобринище вдигна протест срещу закриването на полицейския участък

Добринище вдигна протест срещу закриването на полицейския участък

Жители на Добринище протестираха срещу закриването на полицейския участък в града. Според местните хора това ще доведе до рязко увеличаване на престъпността в курорта. Закриването е част от реформата в МВР.
Полицейският участък в Добринище официално вече е закрит. В града са притеснени, че реакцията на органите на реда вече ще е далеч по-бавна.
“В Добринище целогодишно вече си имаме за радост гости и да остане без полиция… Това е някакво безумие! Просто няма как да се случи. Виждате, че почивни дни има много, нали има много живот в Добринище, по кръчми, по планината. Изключително важно в Добринище да си има полицейски участък”, казват местните жители.
Хората са разтревожени и за това, че ще им се налага да пътуват, за да вършат административни дейности. Основното искане на недоволните е заповедта на министъра да бъде отменена. В Добринище се опасяват, че ще се наруши връзката между местното население и органите на реда. Досега между тях имало пълно разбирателство.


“Те познаваха хората и местното население на Добринище. Знаеха характерите на всеки един човек, на всяко едно семейство и знаеха как да реагират адекватно за каквото и да е било”, посочи кметът на Добринище Петър Галчев.
Припомняме, в отворено писмо председателят на Общинския съвет в Банско Костадин Загорчин също изразява несъгласие с предприетите действия по повод закриването на полицейския участък в град Добринище. Писмото е изпратено до министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков и директора на ОДМВР – Благоевград гл. комисар Георги Кандев.
„Не само през зимата, но и през летния сезон, тук пристигат на почивка хиляди граждани от страната и чужбина. Досега полицейският участък, макар и трудно, поради намаления си състав, се справяше с опазването на реда и спокойствието както на гражданите, така и на гостите на града и местната общност намира закриването му като недопустимо”, пише в писмото.
От ОД на МВР в Благоевград обясниха: “Закриването на ПУ-Добринище е във връзка с реформите и предприетите мерки за оптимизиране на щатовете и структурите в МВР. Служителите, обслужващи района ще работят на същите работните места. Структурната промяна няма да се отрази на изпълнението на функционалните задължения на полицейските служители, свързани с обезпечаването на обществения ред, териториалното обслужване и полицейското присъствие в района”.

RELATED ARTICLES

Most Popular