Friday, May 17, 2024
HomeРегионГоце ДелчевДоброволци превърнаха Делчево в най-чистото село на България, на крачка са от...

Доброволци превърнаха Делчево в най-чистото село на България, на крачка са от приза за цялата община

Георги Златинов от “Clean&Green”: Човекът е тръгнал в грешната посока и трябва да се опомни

Георги Златинов създава движението Clean and Green в Гоце Делчев и инициира хора от малките населени места да се замислят за действията си към или срещу природата и ги обединява в това да я пазят, обичат и развиват. За последните 9 месеца те провеждат 170 инициативи само за района на Гоце Делчев, почистват, ремонтират чешми и места за отдих, боядисват, залесяват. За една биоразнообразна година Clean and Green организира десетки кампании за почистване в района на местността Язовирите, Рупите, Сандански, гр. Гоце Делчев, с.Делчево, с.Попови ливади, с.Мусомище, с.Ковачевица, с.Чала/Родопи, Неа Ираклица и др. Кампания за зарибяване на река Канина с малки рибки, кампания по засаждане на дървета, ремонт на Чатал чешма, облагородяване на местата за отдих и много други. Кампаниите им са многобройни и се провеждат всяка седмица, а ентусиазмът на организаторите привлича все повече съмишленици. “Една използвана торбичка и една ръкавичка. Това е всичко, което е необходимо да превърнем сутрешната или вечерната разходка сред природата в полезно дело. Дело, което ще помогне за една чиста и красива планета. Всички чистим безупречно домовете си, забравяйки нашия истински дом. Забравяйки откъде идват жизненоважните ни въздух, вода и храна.” – призовават от местното движение.
В интервю с Георги Златинов, ще разберем в какво се изразява любовта към чистата природа и какво коства да се реализират мечтаните резултати.

– Г-н Златинов, каква е равносметката за 2023 година: по-чисто ли е в Неврокопско?

Ако изключим неприятните неща, които се случват по света, като: войни, насилие и глобални еко катастрофи, при нас 2023 е прекрасна!
Вярно е, че проблемите, с които се борим са глобални, но ако се осъзнаят повече хора, ще ги решим за нула време. Това не е просто прищявка, а е належащо с оглед негативните последици, които грозят живота на планетата ни.

– Какви доброволчески акции проведохте и къде? Колко хора се включиха?

От месец март 2023 до ден днешен са проведени близо 160 кампании с най-различна насоченост. Предимно регион Гоце Делчев, много от близките села и близките общини. Цифрата е за компаниите, проведени само от Clean&Green Gotse Delchev, Clean&Green Sandanski, Clean&Green Blagoevgrad, Clean&Green Plovdiv, Clean&Green Sofia, Clean&Green Targovishte, Clean&Green Kavala (Гърция) и Clean&Green Dupnitsa.
Всеки желаещ може да последва страницата във Фейсбук и да участва в местните инициативи. В някои градове нещата са по-развити от други, но събираме хора навсякъде и ще се радваме да променим средата в техните населени места (и не само).
Само в инициативите на Clean&Green Gotse Delchev са участвали около 400 души предимно от региона, но също така участие вземат и чужденци. Имали сме участници от Америка, Франция, Германия, Бангладеш и Гърция.

– Разкажeте ни по-подробно за някоя от акциите.

Наскоро завършихме село Делчево тук, в региона. Направихме го официално най-чистото село в България.
А през последната седмица на гости ни бе екип на БНТ и скоро ще може да ни видят цяла България и на малкия екран.
Участваха около 100 души и почистихме няколко района. Включиха се близо 80 ученици и техните ръководители от Трето ОУ „Братя Миладинови” гр. Гоце Делчев. Бих желал да благодаря на г-жа Киприяна Траханова и нейните колеги за съдействието и перфектната организация на дечицата. Събрахме се с децата на територията на бившата казарма в града и почистихме огромна част от замърсените места. Децата събраха близо 25 големи чувала с отпадъци и бяха изключително щастливи. След края на акцията заведохме дечицата на разходка до район зад казармата, който бяхме чистили в продължение на повече от месец и им показахме всички събрани от нас отпадъци. Децата не можаха да повярват на очите си. Имаше огромна купчина обемисти отпадъци и близо 70 големи препълнени чувала. Като цяло акциите ни се провеждат ежеседмично, като през изминалата седмица имаме проведени около 10+ акции. Работим много и постигаме невероятни успехи във всички сфери, в които развиваме дейност.

– Чудесна новина е, че село Делчево е най-чистото в България. Какво ви накара да насочите усилията си към това място?

Село Делчево е един малък диамант, сгушен високо в планината над град Гоце Делчев. Той е като едно малко орле, което бди над града. Селото е дълбоко в сърцето ми. Въпреки факта, че нямам роднинска връзка със селото, родителите ми бяха построили вила още откакто бях малък и мога да кажа, че съм израснал там. Прекарвал съм невероятни мигове през всички сезони и съм изпитвал истинска болка от това, че хората са се насочили към големия град и са загърбили българското село. Но това е малка болка в сравнение с болката, изпитвана от греховете към природата и замърсяването.

Превръщането на селото в най-чистото село в България бе постигнато в рамките на 8 месеца, като от март до ноември проведохме около 15 кампании по почистване. Изчистихме всичко вътре в селото, но основният фокус бе природата наоколо. Главен път, горки пътеки, дерета и други. В общи линии всичко, което бе замърсено. Ние не избираме районите си, чистим там, където има проблем и не бягаме от отговорност. Участваха над 30 души, сред които и деца, като много от участниците се включваха многократно. Почистихме общо 190 декара, събрахме над 200 големи чувала и много купчини обемисти отпадъци. Вчера вечерта лично обиколих доста части от почистеното и срещнах само няколко малки опаковки от храна и няколко кенчета тук там, което е нищо. Всичко останало блести. Толкова е красиво и приятно. Не мисля, че местните осъзнават истински това, което сме сторили, но се надявам да го ценят и пазят занапред. Бързам да поясня, че не всичко е било само пот и мъка. Много често след почистванията ни си организирахме кратки разходки до различни места около селото, на които си приготвяхме храна на скара и се потапяхме напълно в изяществото на природата. Получавахме прекрасни награди от природата за извършвания труд. Изпитвам лека носталгия, че работата свърши. Ще ми липсват тези моменти! В допълнение, град Гоце Делчев е на финалната си права и скоро ще бъде най-чистият град в България. Смея да твърдя, че отдавна е най-чистият град в България, но имаме още някои райони, които трябва да бъдат финализирани. Отдавна водим цяла България по този показател, скоро ще бъдем безапелационен лидер. Наскоро моите вуйчо и вуйна посетиха Италия и ми споменаха за неприятните гледки в град Неапол. Казаха ми, че той е бил един от най-мръсните градове, които са посещавали. Толкова ми се стопли сърцето, че тук един малък Гоце Делчев може да ги научи на пример, не само тях ами и цял свят! Но тъжното, е че това е навсякъде. Ще им покажем как се прави!

– Кога предстои следващата акция, в която читателите ни биха могли да се включат?

Както вече споменах, акции организираме постоянно, като всичко се обявява във Вайбър група и по-рядко във Фейсбук страницата ни. Всеки желаещ може да ни изпрати телефонния си номер през Фейсбук страницата и ще бъде добавен в групата ни за бъдещите инициативи. Имаме акции по почистване на природата, засаждане на дръвчета, ремонт на публични обекти, обучение на деца. Организираме също походи сред природата, за да можем и да се радваме на всичко това, което правим.

– Кога се провеждат тези походи, кой може да се включи?

Това е идея от много отдавна, опитахме го преди време, но просто решихме, че работата за природата е по-важна от походите. Но вече постигнахме огромни успехи в региона и заслужено може да се възнаградим и да се радваме на стореното във всяка една посока излизаща от Гоце Делчев. Идеята също така е мотивирана от болката, която изпитвам, когато видя пустите планински пътеки особено през уикендите. Това е грях. Човекът е тръгнал в грешната посока и трябва да се опомни. Няма здраве без природа, няма живот без здраве. Хората желаят да се прехвърлят в дигиталното пространство по всевъзможни начини. Няма да ги спираме, но ще усетят грешката си след време. Дано не е късно. Пожелаваме им само здраве и щастие!

– В кампаниите си често работите с деца. Кое е основното, на което искате да ги научите?

Участието на децата е ключово в начина ни за решаване на проблемите. Ние не целим решаване на проблеми, а тяхната превенция. В момента сме затънали до уши от всевъзможни глобални проблеми в много насоки, но занапред желаем те да бъдат отживелица. Основното нещо е да обичат и уважават природата. Природата е основата, на която сме стъпили и без нея всичко друго губи смисъла. Желаем да им дадем пример как да живеят в хармония с природата и да бъдат жизнени, активни, здрави, добри хора. Хора, които да оставят света по-добър за бъдещите поколения.

Огромен процент от днешните ни проблеми не биха се случили ако хората имаха това основополагащо образование. Учим за далечни галактики, но унищожаваме планетата си. Фундаментално погрешно е всичко и състоянието на планетата ни го доказва. Астрономията е прекрасна наука, която ме впечатлява, но за да я развиваме имаме нужда от здрава основа.

– Освен с труд, с какво може да се помогне за акциите ви? Имате ли нужда от средства, материали, техника?

В направление почистване основно ни бе нужен труд. За извозването на отпадъците в района на Гоце Делчев ни помагат от Община Гоце Делчев, за което съм им безкрайно благодарен! Участниците се увеличават, дейностите също и всеки желаещ да помогне е добре дошъл с каквото може. Всички печелят от дейността ни и силно вярвам, че всеки трябва да е съпричастен. В противен случай никой не цени чуждите време, пари и труд. А ние сме целеустремени към превенция и решаване на проблемите, а не просто да се въртим в кръг. Занапред ще са ни нужни далеч повече неща. Сега преговаряме да си набавим дръвчета за залесяване и да започнем активно и тази дейност. Също така отдавна планираме фестивал, който да обедини всички дейности, които развиваме. Имахме известни трудности през изминалите месеци, но се надявам скоро да се случи успешно и да се превърне в едно уникално събитие. Паралелно с това развиваме проект за опазване на представителите от царство Животни. Като първа стъпка са бездомните животни в региона. Всеки желаещ да участва или помогне може да последва страницата ни (Animalia Gotse Delchev) и да се свърже с нас. За там ще са ни нужни доста повече средства и помощ.

– Поддържате ли контакт с други организации, занимаващи се с доброволчески инициативи?

Поддържаме контакти с много организации в много направления. В тях участват страхотни хора и ще се радвам да си помагаме. Всеки желаещ е добре дошъл да се свърже с нас, ако има нужда от помощ (въпреки, че сме доста заети). С радост ще направим нови и нови чудеса!

– Кой е най-лесният начин, по който може да допринесе всеки от нас за по-чиста България?

Да намалим мъничко своя егоизъм и да увеличим своя алтруизъм. Да спрем само да мислим за себе си, но и за това какво се случва в резултат от нашите дела. Да разширим перспективите си за време и пространство. Да спрем да мислим само за тук и сега, но и за това, което ще се случи след 10, 100, 1000 години. Това са важни неща. Ние сме интелигентни хора и не трябва да живеем само ден за ден. В противен случай децата ни ще патят сериозно от нашата неосъзнатост. За съжаление, по въпроса няма две мнения.

– Вас лично какво ви мотивира, г-н Златинов? Откъде черпите сили и вдъхновение за всяка една акция?

Мотивира ме сериозността на глобалните проблеми, пред които сме изправени като човечество. Много малка част от хората го осъзнават и ще съжаляваме горчиво ако не вземем незабавни мерки. Всеки живее в собствения си свят, но общото ни потъва, а с него и всички ние. Време за губене няма. Желая светлото и красиво бъдеще, не само за себе си, но и за всички живи организми.

– А за Новата 2024 г. какво си пожелавате?

Лично за мен и близките ми най-вече здраве, щастие и любов! Пожелавам на всички хора да бъдат здрави, жизнени и истински щастливи. Да обичат живота и да ценят всеки един миг. Да ценят истински ценните неща – здраве, тяло, ум, близки, време, свобода, природа. За финал искам да благодаря на всички хора, които участват и помагат активно във всеки един проект. Те са прекрасни хора и смятам, че заедно може да направим още много-много хубави неща. Желая да благодаря и на всички хора до един, които са взели участие в нашите инициативи. Благодарение на тях сме постигнали смайващи резултати. Искрено благодаря на всеки един човек, които е помогнал на всичко, което правим във всяко едно направление!

RELATED ARTICLES

Most Popular