Friday, May 17, 2024
HomeРегионРилаДоброволци преобразяват Смочево! Откриха зъболекарски стол уникат и ценни документи в занемарено...

Доброволци преобразяват Смочево! Откриха зъболекарски стол уникат и ценни документи в занемарено кино с 300 места

  • Ентусиасти изчистиха и храм “Св. пророк Илия” за 150-годишнината му

  • От община Рила изкърпват асфалт в центъра на селото

Жители на Смочево преобразяват рилското село, където в последните дни кипи усилен труд. Местни хора почистиха и освежиха храма „Свети Пророк Илия”, който догодина ще отбележи 150 години от съграждането си. Църквата е подготвена да посрещне храмовия празник Илинден, който е на 20-и юли, и по традиция се отбелязва с курбан за здраве. Ентусиазирани смочевци почистиха и бившия киносалон на селото, който вече приютява за обучение и репетиции новосъздадената школа по народни танци. Последната придобивка са 6 пейки, част от които от 12 юли (вторник) вече са монтирани в центъра на селото.


„Залата на киното е уникална, с около 300 места, но беше занемарена. Помещението е на читалището, но беше изоставено и от 2010 г. се ползва за склад. Смени се ръководството, читалище „Христо Ботев 1918” вече има ново настоятелство с млади хора, нов председател – Михаил Скрински, и се хванаме на работа. Около 30 души се включиха. Дойдоха и 3 момичета, които нямат нищо общо със селото.

Залата бе почистена и освежена и на сцената ще се провеждат уроците по танци, които преподава Михаела Германова. Групата е от 24 човека и те вече се обучават. Предстои и ремонт на залата. Има разбита колона, която трябва да се укрепи, трябва да се изцикли дюшемето и да се подменят осветлението и пердетата. Обмисляме с помощта на община Рила да бъде изготвен проект, да се кандидатства за финансиране и залата да се ползва по-пълноценно.
В помещението намерихме киномашина, която искаме да възстановим. Открихме и рисунка на местен художник – Стоян Иванов. Картината е маслена живопис – пейзаж на намиращия се наблизо връх Мали Полич и се намира недалеч от селото.

Платното беше затрупано с дърва и боклуци , на места е увредено, но ще бъде реставрирано. То е на 30-40 г. и е част от историята на Смочево. В залата намерихме и пълно оборудване за лекарски кабинет- медицинска маса, кушетка, аптекарски шкаф, стар зъболекарски стол, който е истински музеен експонат. Намерихме и папка с документи за създаването на читалището от 1919 година. На нея има надпис „Мърфи”, вероятно в началото на миналия век това е било името на читалището”, разказа Стефка Зашева.


„Най -хубавото е, че хората са въодушевени, работят с желание и нещата се случват. Около 30 души се включиха в работата в киносалона, който е свързан с детството на много от тях. Те имат мили спомени от ваканциите си на село, когато са ходили на кино в тази зала”, коментират в Смочево.

„Мястото, което събира смочевци под липите лете и зиме на отмор и приказка, чакаше за малко ремонт наоколо.
Работите вървят безпроблемно въпреки жегите. Благодарности и респект към всички железни мъже от Смочево и Рила, които запретнаха ръкави! Благодарности за момчетата, които доброволно и без капка комерсиалност се качиха на машините, за онези, които без да се размотават, грабнаха лопати, мистрии, маламашки и нахлузиха ботуши и работни гащеризони! Нотариус Васко Янакиев, също даде силно рамо с оказаната много своевременна и напълно доброволна помощ!


Благодарим и на кмета на община Рила Георги Кабзималски за проявеното разбиране и съдействие, за осигуряването на материали и работна ръка! От община Рила ни съдействат винаги, когато ни е нужна помощ. В момента на центъра изкърпват асфалт, за което изпратиха двама работници от общината. Правим бетонова настилка за къта за отдих, където имаше маси и пейки и сега благоустрояваме мястото. Обмисляме да изградим и калдъръм от камъни. Едни от най-ангажираните помощници са Александър, който работи с фадрома, и Иван Станков, също разполагащ с техника.

Помагат и от РПК „Рила”. Много дейни хора помогнаха и за освежаването на черквата. Включиха се хора от пенсионерския клуб, клисарката леля Веска, отец Стефан Костов и пиарът на община Рила Мариана Костова, доброволци”, казаха от кметството в Смочево.
В Смочево живеят около 100 души, но през лятото хората в селото стигат до 400.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular