Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятДоживотен затвор за нападателя от Крайстчърч

Доживотен затвор за нападателя от Крайстчърч

Доживотен затвор без право на замяна за нападателя от Крайстчърч. 29-годишният Брентън Тарант беше признат за виновен по всички обвинения. През 2019-а той извърши масово убийство в новозеландския град – австралиецът откри огън по две джамии, уби 51 души и рани 40. Това е най-строгата присъда в историята на Нова Зеландия.

Хладнокръвно, внимателно планирано и извършено с особена жестокост. Така новозеландският съд определи масовото убийство, извършено на 15 март миналата година. 28-годишният тогава австралиец Брендън Тарънт планирал да нападне три джамии, но бил задържан след втората си цел. Убива 51 души, ранява 40.

Камерън Мандър, съдия: „Извършили сте масово убийство. Отнели сте живота на невъоръжени, беззащитни хора. Ранили сте и сте осакатили много други. Сред жертвите ви има мъже, жени и деца.”

Съдът го призна за виновен по всички обвинения – убийство, опит за убийство и тероризъм. Тарънт искал да популяризира крайнодесните си идеи.

Премиерът Джасинда Ардън заяви, че макар и присъдата да е най-тежката възможна, нищо не може да заличи болката, която стрелецът е причинил на десетки семейства.

Джасинда Ардън, премиер на Нова Зеландия: „Нова Зеландия никога не беше виждала подобно престъпление и никога не е отсъждана подобна присъда. Това, което ме облекчава, е, че този човек никога повече няма да бъде на свобода.

Близки на загиналите приветстваха присъдата. Голяма част от жертвите бяха имигранти. Техни роднини споделят, че днешната присъда ги е уверила, че изборът им да се преместят в Нова Зеландия, в която има правосъдие, е бил правилен./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular