Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендил"Долу ръцете от Майстора"! Село Шишковци и Кюстендил изригнаха срещу транссексуалните модели,...

“Долу ръцете от Майстора”! Село Шишковци и Кюстендил изригнаха срещу транссексуалните модели, готви се протест 

Жителите на село Шишковци, община Кюстендил, са възмутени от опорочаването на картини на Майстора. След среща на членове на местното читалище „Владимир Димитров-Майстора“, местното сдружение „Възход“ и кметството в селото, е изготвено писмо до министър-председателя и до министъра на културата, в което се настоява името на Майстора да не бъде споменавано в изложбата „Другите българки”, получила финансиране от Национален фонд „Култура“.

Местните хора са силно възмутени от добилата популярност изложба, която представя картините на Владимир Димитров – Майстора с транссексуални модели, заяви кметът Илияна Петрова.

В селото са категорични, че ако няма своевременна намеса на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март изложба в София, то цялото население ще се вдигне на протест.

“Ние сме потресени! Просто имам обаждания от хора, които са излезли от село Шишковци преди 30-40 години, живеят във Варна, в Русе. Хората се обаждат! Просто обстановката е уникална… Утре ще пуснем писмата на сайта на Министерския съвет. Отворени писма сме написали, в които ги молим за съдействие, да не се случва всичко това. Преди малко публикувах в групата на Шишковци снимка на моя баба, картина на моя баба и не искам тя да бъде подменена. Много е неприятно. Хората тук имат наследници, моделите имат внуци и правнуци… Това е голям удар за Шишковци”, каза Илияна Петрова.

„За всички в Шишковци духът на Майстора е все още жив, тук той се възприема като нещо свято – най-чистия човек, живял в селото“, разказа председателят на читалището Ваня Ризова.

„Такава гавра не бива да има. Майстора е рисувал девойки, той се е опитал да пресъздаде красотата, трудолюбието на българката, за какви права говорим. Как ще опорочат, ще се сравнят с тогавашната невинна девойка и сегашните техни виждания за живота“, коментираха жители на на селото.

“Протестна подписка срещу готвената изложба върви и в Кюстендил, а местният ОбС готви специална протестна декларация”, каза председателят Иван Андонов.

Много жители на Кюстендил също са огорчени от изложбата, финансирана от Национален фонд „Култура“. В социалните мрежи дори се появиха апели за започване на съдебни дела срещу автора на изложбата. Предлага се с обезщетенията от делата да бъде завършена незастроената част от художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил.

В момента във Фейсбук върви кампания под надслов „Долу ръцете от Майстора“, в която се призовава всеки да публикува в профила си картини на Владимир Димитров като знак на протест срещу транссексуалната изложба.

Владимир Димитров-Майстора е живял в с. Шишковци в продължение на 27 години. Там е създал и едни от най-известните си произведения, ползвайки за модели жени и момичета от селото.

RELATED ARTICLES

Most Popular