Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградДоц. Здравко Димитров от БАН: Останките от откритата гробница и баня край...

Доц. Здравко Димитров от БАН: Останките от откритата гробница и баня край Покровник могат да се преместят

 

Комисия от дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерството на културата направи оглед на археологическите разкопки край благоевградското село Покровник.

Това е първият етап от обсъжданията за бъдещето на обекта, обясни ръководителят на екипа доц. Здравко Димитров от НАИМ при БАН. “Останките от откритата гробница и баня могат да бъдат преместени. Откритата църква ще бъде запазена на място и реставрирана. След това на място може да се изгради музей на открито, край самата магистрала. При този вариант не е необходимо преместване на трасето на автомагистрала “Струма”. Предстоят още проверки от експерти и от други ведомства, а след това ще се пристъпи към проучване на горната част на терена. Това е общото становище, което се очаква да бъде взето”, допълни Димитров.
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов организира дискусия, на която да се обсъдят възможните варианти за запазване на археологическите находки на място край село Покровник. Целта на дискусията е да бъде чуто мнението на максимален брой жители на общината и да се изгради една обща за Благоевград позиция преди срещата с премиера Бойко Борисов.
По време на инспекцията, която направи на 5 май на АМ “Струма” в района на археологическите находки, премиерът Бойко Борисов покани на среща в Министерския съвет тази седмица кмета на Благоевград и представители на инициативния комитет за запазване на археологическите находки.

RELATED ARTICLES

Most Popular