Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесДрескод "Шевица": Кирил Стоев и Весела Барбукова впечатлиха гостите на колоквиума в...

Дрескод “Шевица”: Кирил Стоев и Весела Барбукова впечатлиха гостите на колоквиума в Църногорския манастир

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ стартира с колоквиум на тема „Пътят към Храма“. Събитието се проведе в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, а част от домакините впечатлиха със своя дрескод „Шевица“, каквато е и препоръката на организаторите към всички посетители и гости в празничните дни на събора, които ще се проведат на 16 и 17 юли.

Областният управител Кирил Стоев заложи на елегантна визия, с ръчно изработена дървена папийонка и ръчно избродирана игла, сложена на ревера на сакото. В дрескода на губернатора се открояваха два основни вида шевици – канатица и елбетица. В българската традиция Канатицата се нарича за семейството. Свързва се със съюза между мъжкото и женското начало, символ на кръговрата на живота, но същевременно символизира рода, народа, а в нишките й е преплетено тайнството на обединението и рода. Oлицетворение на българската сила са символите на културното наследство и един от тези символи е Елбетицата. Това е вид композиция, масово срещана в българското везмо.

Модераторът на колоквиума „Пътят към Храма“, Весела Барбукова бе избрала носия, която събираше в себе си фолклорни и национални символи. А пъстроцветното везмо допринасяше за още по-тържествено настроение на събитието.

Голяма част от гостите, които присъстваха и бяха уважили фолклорния дрескод, тази година. Сред по-впечатляващите бяха Ваня Коконова, директор на РУО-Перник, заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“, кметове, общински съветници, представители на местната власт и неправителствени организации.

RELATED ARTICLES

Most Popular