Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаДупница осъмна в снежен капан: Паднали дървета, стълбове, и кабели оставиха без...

Дупница осъмна в снежен капан: Паднали дървета, стълбове, и кабели оставиха без ток десетки

Сигнали за аварии, непочистени улици, пространства и опасности заляха институции, медии и социалните мрежи

Дупница осъмна в снежен капан.Над 40-сантиметровата снежна покривка предизвика множество аварии и затруднения за живеещите в общината.

Дебелият сняг откъсна десетки кабели .В продължение на часове,  без ток останаха жители  на града и селата. Прекъснато бе електричеството в кварталите “Каваклия”, ” Ценеви”, ” Горна махала”, жк “Дупница”, както и селата Джерман, Яхиново, Дяково, Кременик,  Крайници, Червен брег, Самораново и други. Подобно бе положението и на територията на съседните общини, където обилния снеговалеж предизвика множество аварийни прекъсвания.

Без светлина останаха тръбите на тунелите  при Е-79 и на АМ “Струма” край Дупница. Повредена бе и светофарната уредба на главното кръстовищ при Градския универсален магазин, където единия от светофарите  буквално “кацна” върху тентната на близко заведение.Стълб препречи улицата при Спортната зала на града. Скъсани и провиснали кабели в цялата община. Много потребители останаха без интернет и телевизия.

Още в ранните часове на неделния ден заваляха десетки сигнали на граждани, които алармираха за нередности на пътя и невъзможност за придвижване.

Паднали клони, дървета, кабели и стълб изцяло блокираха преминаването по улица  “2 януари” , която води към Транспортна болница. Скъсани и провиснали кабели са заплаха за преминаващите в близост до Детска градина “Мечта”.

В истински снежен капан се оказаха първите пътници на влакове и автобуси, тъй като в ранните сутрешни часове, подстъпите към гаровото пространство се оказаха непроходими за пешеходци.В района на жп-секциите има паднало, затиснало квартална беседка.

Обилният снеговалеж и падналите клони затрудняваха придвижването на линейки, автомобили и пациенти в двора на Транспортна болница. Аварийни екипи реагираха незабавно и отстраниха падналите дървета още преди обед в неделния ден.

За празника на Св.Стилиян , двора на храм Св. Георги Победоносец” и паркинга се оказаха затрупани в преспи и паднали клони.

Дебелият сняг затрудни придвижването в района на  Градската градина и почти всички улици във високите квартали на града, които останаха непочистени и неопесъчени. Стотици са снимките в социалните мрежи, показващи усложнената зимна ситуация в града.Не липсват недоволни граждани и негативни  коментари за начинът, по който институциите реагират, за да се справят с възникналите затруднения. На много от улиците са се образували т.нар. коловози.

От Община Дупница увериха, че аварийните екипи на Общината са на терен и работят по отстраняване на неродностите. Няма подадени сигнали за бедстващи хора.

Снегорини  почистваха  главните пътни артерии още в събота вечерта. Голяма част от второстепенните улици обаче осъмнаха в дебел сняг, като впоследствие се образуваха т.нар. коловози.

Най-дебела е снежната покривка в село Бистрица, където местни жители публикуваха снимки, показващи измерени 70 сантиметра.  

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular