Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаДупница почете Невена Коканова

Дупница почете Невена Коканова

Мария Статулова:Невена е име икона

„Невена Коканова ми е показвала родната си къща в Дупница. Разказваше ми за майка си, за баща си. Винаги говореше нежно, внимателно, с много любов. Тя обичаше и харесваше това място“. Това каза актрисата Мария Статулова вДупница по време на тържеството за 85-годишнината на „първата дама на българското кино“.

Честването бе под патронажа на кмета  на общината Първан Дангов, който откри тържеството. „Днес за Дупница е празничен ден, а поводът е 85 г. от раждането на нашата Невена Коканова. Казвам нашата, защото е родена в Дупница, нашата – на България, на света на киното. Наистина нашата Невена Коканова. Радвам се на младите хора, които присъстват тук. Те трябва да се гордеят, че имахме такава бележита съгражданка. Днес е празник и за дупнишкия театър, който носи името на Невена Коканова“, каза Първан Дангов. На тържеството бе и актрисата и водеща Люба Пашова, която разказа свои спомени и прочете мисли на Георги Тошев за Невена Коканова от книгата  “Години любов”.

Мария Статулова и Люба Пашова говориха с усмивка за именитата актриса. Със своя разказ, който нарекоха „Приказка за любовта“, те заведоха изпълнилите залата ученици в света на Невена Коканова, който за голяма част от младежите е напълно непознат. Оказа се, че са много малко младите хора, които са гледали филми с участието на голямата българска актриса.

„Невена е човек, който в момента, в който се появи камера, имаш чувството, че тя засиява. Това е лицето на Невена. Това е Невена – мека, нежна, фина жена, добър човек. И може би не случайно игра във филма „Най-добрият човек, когото познавам“, обясни Мария Статулова. Тя разказа за роли на Невена, за партньорството им на сцената и в киното, за приятелството им, за топлотата и човечността на великата актриса, за отношението й към хората, към животните, към живота. Сравни я с катедрала, нарече я „най-красивата готическа църква“, „грамаден човек“, „реалист“. „Невена е име икона. Трябва да се гордеем, че тук, по нашите земи се е родила една истинска звезда, каквато е тя. В България имаме две големи звезди – Невена Коканова и Стефан Данаилов. Всички други не са звезди“, посочи още Мария Статулова.

Домакин на честването бе и зам.-кметът Валентина Караганова. Ценни уроци от гостите и най-вече от Мария Статулова получиха присъстващите ученициот ПГ „Хр. Ботев“, ПГ „Акад. С. П. Корольов“ и ПГ по облекло и стопанско управление. Тържеството бе в залата на Общинския съвет уважиха дейци на културата, актьори от театър в града, носещ името на Невена Коканова. Честването завърши с поднасяне на венци на барелефа на Невена Коканова, изработен от големия скулптор и художник Ставри Калинов и намиращ се във фоайето на театъра.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular