Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаДупничани не се отказват от втора игла с "Астра Зенека", новозаписаните...

Дупничани не се отказват от втора игла с “Астра Зенека”, новозаписаните искат РНК

  • Над 10% от населението на област Перник са имунизирани, каза директорът на РЗИ-Перник д-р Александър Златанов

Отлив от ваксината на “Астра Зенека” отчитат в Кюстендилска и Пернишка област. Преди дни на заседание на Ваксинационния щаб бяха взети пет решения за препарата. Едно от тях е да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози или анамнеза за тримоцитопемния.
„Вяра“ се свърза с лични лекари от Дупница, за да провери какви са настроенията сред пациентите. Оказа се, че голяма част от ваксинираните ще получат втора игла от препарата, но тези, които са се записали, настояват за РНК ваксини.
„През месец март съм направила само един флакон от ваксините на „Астра Зенека“. От тези десет души имам само една пациентка под 60-годишна възраст. Тя е моя роднина и първите два дни след поставянето на ваксината вдигна висока температура. След това се появиха новините за усложнения от тази ваксина и тя много се притесни. След като обаче температурата й спадна, жената се почувства добре и оттогава не е имала проблеми. Сподели ми, че много се колебае дали да й бъде поставена и втора доза, но в крайна сметка реши, че ще изпълни ваксинацията докрай. Същото е и с останалите пациенти. Всички те са по-възрастни и искат и втората доза. Хората видяха, че няма нищо страшно и нямат никакви оплаквания. Определила съм 20 май като дата, на която ще поставя вторите дози на тези десет пациенти. Това е 70-ият ден след първата ваксина, така препоръчаха от Националния оперативен щаб“, каза пред „Вяра“ д-р Славка Хантова.


Дупнишкото джипи обаче среща отказ за „Астра Зенека“ от пациентите си, които са се записали за ваксиниране преди време.
„Звъня по телефона на всички пациенти, които са пожелали да се ваксинират. Имам останал един флакон от „Астра Зенека“ в хладилника, но като им предложа – те отказват. Казват ми, че не са се отказали от ваксинирането, но не искат да е от тази фирма. Искат ваксината на „Модерна“ или „Пфайзер“. В началото на този месец аз и други колеги получихме по един флакон от тази на „Модерна“. Направих от нея ваксини на 11 човека. Всички те са добре и нямат никакви оплаквания. Сред тях имаше и такива с хронични заболявания, но за щастие са добре“, каза още д-р Хантова. По думите й натискът върху болниците в Дупница продължава да бъде голям:
„Току-що изпратих в болница една пациентка, която беше диагностицирана с COVID-19. Все още трудно се намират легла и в региона има доста болни. Надявам се, че с отминаването на третата вълна обстановката ще се успокои“.
Д-р Лорета Николова също отчита, че страхът от евентуални усложнения, за които се говореше в публичното пространство, е отказал много хора от ваксиниране с „Астра Зенека“.


„Няма никакви желаещи за ваксиниране с „Астра Зенека“. Именно заради тези откази вече не ни доставят от нея. Страховете, че може да има някакви усложнения, са повече от това, че тя може да помогне. В момента политиката е такава, че вече не се доставя. Иначе получаваме по един флакон на седмица от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ и за тях има желаещи“, коментира д-р Лорета Николова.
Към момента тя не е получила отказ от своите пациенти за поставянето на втора доза от „Астра Зенека“.
„Моите пациенти не са получили никакви проблеми след първата доза от „Астра Зенека“ и не се отказват от втората. Не виждам и защо да го правят. Те преминаха през абсолютно нормална имунизация. Ще имаме втора игла след Великден и мисля, че всички ще дойдат на определената дата. Никой от пациентите не ме е информирал за усложнение или проблем. Затова не смятам, че не би трябвало да има отказ“, допълни д-р Николова.
Попитахме и няколко жители на Дупница какво мислят за ваксините и дали ще се имунизират срещу опасния вирус.
„За мен ваксините са много нови неща, които все още не са изпитани и доказани. Не се знае как ще подействат на хората с различни заболявания. Гледах по телевизията за някакъв мъж в чужбина, който нямал никакви заболявания, а казват, че починал след поставянето на ваксина. Не знам това доколко е истина, но виждам, че хората се плашат. Още я няма тази сигурност, която я има при други ваксини. Например за еболата ваксината е била тествана 5 години, преди да я пуснат в употреба. Тази за детския паралич пък май е била изпитвана в продължение на близо 15 години. Докато при тази за коронавируса много се бърза. Аз лично не бих се подложил на ваксиниране“, категоричен бе Теодосий Занков.

Д-р Александър Златанов

Подобно е и мнението на Трифон Димитров. Възрастният дупничанин е повлиян от думите на неговия син, който живее във Великобритания.
„Синът ми твърдо не ми дава да се ваксинирам. Той мисли, че ваксините не са тествани достатъчно дълго време и е рисковано да си поставяме от тях. Аз също мисля така. От медиите се информирах, че има оплаквания от ваксината на „Астра Зенека“. За другите фирми не знам, но съм решил да послушам близките си от чужбина и да не се ваксинирам“, каза пенсионерът.
Христина и Марио пък са на друго мнение. Според тях всеки, който отговаря на изискванията, трябва да си постави ваксина.
„За да преборим по-бързо тази пандемия, е задължително да се ваксинираме. Все повече специалисти казват, че това е начинът, за да се справим с Ковид-19. Ние все още не сме се записали за поставяне на ваксина, но планираме да го направим скоро“, каза младото семейство от Дупница.
От РЗИ-Кюстендил съобщиха, че към 22 април поставените дози в областта са общо 11 459. С първа доза са имунизирани 8989, а с втора 2470 души. Зелените коридори в Кюстендил, Дупница и Бобов дол работят от 1 април.

В РЗИ-Перник са доволни от темповете на ваксинация, с които се движат към момента.
„Ваксинирането на територията на област Перник върви по предварително установения план. Бих казал, че вървим съвсем прилично, дори много добре. Към петък, 23 април, ваксинираните са около 13 000, което прави малко над 10% от населението. Имаме добра логистика и доставяме от ваксините на всички лични лекари. Работим на пълни обороти и ваксинираме както в РЗИ, така и в ДКЦ. Имаме зелени коридори, които важат и за събота и неделя. Направили сме организацията така, че хората, които работят през седмицата и са заети, да могат да получат ваксина през почивните дни. С темповете, с които вървим, ще стигнем още по-висока цифра на ваксинирани в област Перник“, заяви пред „Вяра“ директорът на РЗИ-Перник д-р Александър Златанов.
По думите му хората, на които им предстои втора ваксина, нямат причина да се отказват.
„Няма нищо драстично като усложнения след поставянето на първата доза от „Астра Зенека“. Оставили сме телефони и имейл адрес, на който по всяко време хората могат да ни информират и да ни задават въпроси. Много голяма част от пациентите, получили първата ваксина, ще получат и втората доза. Разбира се, ние сме им дали възможност да избират. Спазваме препоръките от СЗО и фирмите, производители на ваксините. Така даваме възможност на всеки, който желае, на 84-тия ден след първата доза от „Астра Зенека“ да му бъде поставена втора от „Пфайзер“, допълни д-р Златанов.
Директорът на РЗИ-Перник също наблюдава спад при интереса към ваксината на „Астра Зенека“ след появилите се информации преди около месец.
„И при нас, както и в други области, се наблюдава отлив от интереса към ваксината на тази фирма. Явно хората са наплашени от многото сигнали и мнения, които се появиха. Смятам, че това е временно явление и след известно време хората отново ще искат да се ваксинират с нея. Всичко, разбира се, зависи от състоянието и предпочитанието на човека. Ако мога да направя някаква своеобразна класация, най-предпочитаната е ваксината на „Пфайзер“, на второ място е тази на „Модерна“, а чак след това е „Астра Зенека“, завърши д-р Александър Златанов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular