Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаДупничани: Новият парламент трябва да работи за  контрол на цените и овладяване...

Дупничани: Новият парламент трябва да работи за  контрол на цените и овладяване на спекулата

Със своето поведение и действия политиците отказаха хората да гласуват, наесен пак сме на избори, прогнозират в града на барикадите

„Надявам се макар и с малко да тръгнем към по-добро този път въпреки, че не съм обнадеждена. Причината да изляза от вкъщи е, че съм родолюбец, обичам си страната си, семейството и децата. Правя го заради мен, но и заради тях. Без гласуване и без общи усилия нищо няма да се случи. На първо място искам така да се направи, че децата ни да останат тук. Да работят за България, а не за чуждите държави. Всеки трябва да бъде отговорен, не може да се гради нещо без усилията на всички”. Това заяви дупничанка, след като упражни правото си на глас в училище „Неофит Рилски” в Дупница. Жената е категорична, че не е редно да се поставят всички политици под общ знаменател. ”Всичко е до възпитание, който си е възпитан и отговорен, то той си е отговорен към семейството си и към държавата.

Въпросът е как да ги открием тези хора. Трябва да бъдат по-често сред хората преди изборите, да ги чуем и разберем. Не може да ги усетим, инак не знаем какво избираме. Затова хората  отбягват и не искат да участват във вота”, смята дупничанката. Според нея единственият начин за по-добър живот в страната е много  работа. Тя посочи за пример собствените си синове, които са работили в чужбина, но са се върнали тук и сега с много усилия и труд успяват. Според нея спекулата е причина за трудностите , които изпитват хората. „Спекулата е тази, която буквално побърква хората и тя трябва веднага да се спре”, категорична е жената.Тя разчита на новите народни представители да се захванат първо с овладяване на спекулативните цени в държавата.

Чувството на дълг към България води към избирателната урна дупничанин, който от дълги години работи извън пределите на страната. „Обикновено гласувам в чужбина, но сега съм тук в страната и приемам като мое задължение да дойда и да участвам във вота. Това е мой граждански дълг”, смята емигрантът. Той не вярва, че от утре нещо ще се промени в страната. „Не вярвам, че нещо ще се промени бързо. Надявам се, че поне в бъдеще, когато се прибирам ще има нещо, което да се случи и то към добро. Има много неща, които трябва да бъдат различни. Политиците трябва да се научат да чуват не само мен, но и целия народ от какво има нужда. Те трябва да питат хората какво е важно и да го направят за тях”, коментира дупничанинът. Той отчита голямо разминаване между това, които иска народа и това, което  им предлагат политиците. Пътят към по-добро според него започва от образованието. „Трябва да се започне от образователната система, училищата, учителите и така. Нашият учителски институт някога работеше. Произвеждаха се кадри. Трябва ни и стандарт за всичко. Трябва да има обучени кадри, които да бъдат конкурентни.

Едно лепене на плочки трябва да бъде такова, че както се лепят в София, така да се лепят и в Дупница”. Мъжът от града на барикадите смята, че най- належащия въпрос в новия парламент трябва да бъде свързан с контрола на цените. „Не може да купуваме по-евтини стоки на Запад, отколкото са тук. Няма качествено родно производство, на достъпни цени.Това искат хората. Всеки иска качествени български стоки на нормални цени. Нашите приоритети и тези на политиците не съвпадат. И това е големият проблем”. И той както мнозина се надява, че това ще бъдат последните парламентарни избори в страната, въпреки, че не е обнадежден, че това ще се случи.

Надеждата за промяна към по-добро води към урната в изборния ден две момичета,  приятелки от Дупница. Те смятат, че гласуването е начин за гарантиране на по-добро здравеопазване, инфраструктура и качество на живот в страната. „Трябва да се работи в много посоки, за да имаме европейски стандарт.” Откакто обаче двете са започнали да гласуват не отчитат подобрение в собственото си качество на живот. Смятат, че политиците не се интересуват от проблемите на хората и се надяват на политики за повишаване на доходите на населението.

Край на изборния цикъл искат избирателите от централната градска част на Дупница. Въпреки това не вярват, че след 2 април това ще се случи. „На всеки му се иска това да свърши и нещата да станат така както трябва, а не само лъжи.В момента положението не само, че не е добре, а направо си е много зле”, коментира млад мъж на излизане от изборната секция в Гимназия „Христо Ботев”.

Не същото мнение е и работник от ТЕЦ-Бобов дол, който отчита твърде слаба избирателна активност сред своите съграждани в най-големите  секции, разположени в Механотехникума. „ Има гласували едва по 30-40 души, а по списък са около 400-500. Виновни за това положение са всички нагоре във властта. Не се прави нищо, а само обещания. Политиците със своето поведение и действия отказаха хората да гласуват”, категоричен е дупничанинът. „Преди време ние от ТЕЦ – Бобов дол и Мариците излязохме на митинг. Дойдоха всички политици и обещаха, че топлоценталите ще работят до 2038 година. Истината е, че 2025 година ги затварят. Парите от Брюксел са взети. А иначе от всички партии дойдоха, за да ни лъжат, че ще работим. Но това всеки го знае. И внучето ми да питам дето е на 1,6 год. и то го знае. Целият район ще остане без препитание. В ТЕЦ-Бобов дол работят над 1 000 души. През есента пак ще има избори… Надежда няма, защото кой с кого ще се коалира? Дори и да станем президентска република и държавния глава да си назначава правителствата пак не е решение. На Радев не може да се разчита. И той е същият”, споделя 58-годишният мъж. Той отчита, че няма разбирателство и  смята, че сред най-важните приоритети на новия парламент трябва да бъдат здравеопазването и борбата с корупцията, защото от държавата изтичат средства в неясна посока.

RELATED ARTICLES

Most Popular