Sunday, May 19, 2024
HomeБизнесДупнишкият бизнесмен Ботьо Бельов ще строи цех за колбаси в Яхиново

Дупнишкият бизнесмен Ботьо Бельов ще строи цех за колбаси в Яхиново

Кланица и цех за преработка на месо ще бъдат отворени в  дупнишкото село Яхиново. Ще се произвеждат колбаси, саздърми, месни консерви.
В РИОСВ-София е внесено инвестиционно предложение за  изграждане на производствени сгради за месодобив и преработка на червено месо в поземлен имот в местността Полето, съобщават от екоинспекцията. Фирмата иска изработване на Подробен устройствен план – План за застрояване и смяна на статута на земята от „за друг вид производствен, складов обект“ в „за месодобив и преработка на червено месо“. Инвестиционното намерение е на „Белгруп 1” ООД – София, чийто собственик е дупнишкият бизнесмен Ботьо Бельов.
Обектът, който ще се изгради, ако съответните институции разрешат, е бил използван за свинекомплекс, посочено е в документите. На място имало 12 стари сгради, вече полуразрушени. Идеята е да запазят само 2 от съществуващите постройки и до тях да се построи нова. На площ от 3755 кв. м ще се изградят кланица с хладилен блок и санитарно-битови възли, транжорна и месопреработка. Кланицата ще бъде с капацитет до 10 тона месо на ден – до 7 тона свинско и до 3 тона говеждо и телешко. За транжорната се предвижда разфасовка и заготовка на 5 тона месо дневно. Максималният капацитет на цеха за производство на месни продукти ще е приблизително 4,5 тона на ден. Планирано е на ден да се произвеждат по 3 тона варено- пушени малотрайни и трайни колбаси, саздърми, сурово-сушени и сурово-пушени продукти и 1,5 тона месни консерви в стъклени буркани.

Обществен достъп до уведомлението за инвестиционното предложение е осигурен на интернет страницата на инспекцията, на основание Закона за опазване на околната среда (чл. 95, ал. 1) и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (чл. 4, ал. 2). Заинтересованите могат да дават становища, мнения и/или възражения относно реализацията на инвестиционното предложение в деловодството на РИОСВ-София, представени лично и/или изпратени с пощенски оператор и/или по електронна поща.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular