Saturday, June 15, 2024
HomeРегионБобов долДъждовете занулиха черешовата реколта в Кюстендилско

Дъждовете занулиха черешовата реколта в Кюстендилско

  • Овощари: 50-60 % от ранните сортове са унищожени

  • Внос от чужбина подбива изкупните цени, а субсидиите не покриват разходите

Поредна тежка година се очертава за собствениците на черешови градини в Кюстендилска област. Лошото време и изсипалите се дъждове и градушка унищожават плодовете. Производителите вече са отписали ранните сортове, но се притесняват и за по-късните, тъй като прогнозата е за валежи. „Обезпокояващо е това, че ще продължава да вали, а прогнозата е, че ще спре към 10 юни.  Влагата води до напукване на плодовете. В калта не може да се влезе да се пръска, стига се до ранно кафяво гниене, късно кафяво, появяват се болести. Всичко това е свързано с допълнителни разходи на производителите“, обясни Валери Йовев – земеделски производител от Кюстендил. Овощари споделят, че е половината от реколтата от ранните сортове е унищожена.

„50-60 % от реколтата от ранните сортове е унищожена и няма да се бере. Все още има сортове – средни и късни, които държат, и са определящи при нас, но не нещата не са розови. Още 10 дни, ако не спре да вали, ще заминат и тези череши. Не е обнадеждаващо положението“, подчерта Йовев. Дългогодишният овощар посочи и други причини за проблемите в бранша. Освен климатичните условия вредят и необмислени действия на някои от овощарите. „Времето беше благоприятно по отношение на цъфтежа. Имаше слънце и много цъфтеж. Въпреки това много сортове не можаха да се опрашат. 30 г. се занимавам със земеделие и знам какво беше. Преди 15- 20 г. в черешовите градини жужеха пчели, а сега е мъртва тишина, което е много лошо. Колегите не се съобразяват, когато пръскат. Старите пчелари ги няма, младите не искат да се занимават с пчеларство, защото е много труден този поминък. Пчелите  поголовно са унищожени“, каза още Йовев.

Родните производители продължават да са потърпевши и заради  конкуренцията на производители от чужбина. „И тази година очакваме проблем с изкупните цени – повече от 1, 00 -1, 20 лв. за кило не дават. Имам информация, че тази година реколтата е добра в Италия, Испания, Франция, които отглеждат механизирано череши. А когото там има, тук тотално е зле с изкупните цени. Ние внасяме череши от Турция, която е един от най-големият производител. Тук докарват ТИР-ове с череши от Турция. Внася се о т Гърция, от Полша, от Молдова. От Италия докарват индустриални череши в спирт. Събира се комплекс от неблагоприятни фактори. Тази година дано да не е нулева, но силно се съмнявам“, коментира Валери Йовев.

Че валежите са съсипали голяма част от плодовете, потвърдиха и от земеделската кооперация в бобовдолското село Шатрово. „При ранните сортове 50-60 % от плодовете са напукани. Късните са зелени още, но прогнозата е за валежи. Дават го да вали още 10-ина дни и има опасност и късните да започнат да се пукат. А такива череши никой не купува“, каза председателят на кооперацията Благой Благоев.

Черешовата кампания в Шатрово започва в понеделник (27 май). Шефът на кооперацията уточни, че още не знае каква ще е изкупната цена, но има договорка с берачи и фирма, която да изкупи продукцията.

„Не съм говорил с купувачи за изкупната цена, но предполагам, че няма да е по различна от миналогодишната – 1, 30 – 1, 40 лв. за килограм. Купувачът е Микеле Санторели, който има фабрика в Катуница. Берачите са около 20 – 40 души от Сливенско. В нашия край никой не иска да бере череши. Много е трудно с работната ръка, а и не само с нея. И с всяка изминала година става по-зле. Ние не искаме нищо от държавата. Искаме да работим, да има работници и пазар.

Но политиката на държавата е такава, че ни вреди. Закриха фабриките, които преработваха плодовете, селскостопанските гимназии, където се обучаваха ученици и даваха кадри. Сега как ще накараме 15-20-годишните да станат земеделци, след като не са подготвени за това. В овощарството е така – всеки да се спасява сам, както може. Оставени сме на произвола на съдбата. Миналата седмица бяхме на една среща, говориха за ракетна площадка за борба с градушките. Престъпление е в нашия овощарски район да няма такава площадка, но не знам дали ще се направи. Субсидиите, които дават тук, не са като на земеделските производители в другите страни. Нали сме в Европейския съюз, защо германският производител получава повече от българския, нали разходите са еднакви. Това е дискриминация. Тези проблеми са от 30 г. Те се знаят и вече няма смисъл да се говори за тях. Закопават земеделието“, коментира Благой Благоев.

Земеделската кооперация в Шатрово обработва 800 дка черешова градина. Освен нея там има и още трима – четирима самостоятелни селскостопански производители с по 1 – 2 дка череши.

По неофициална информация в областта има между 8 000 и 10 000 дка черешови насаждения. Средният добив е 500 кг до около тон от дка, като до 1 т се стига много трудно и по-скоро е изключение.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular