Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилЕкоарт проектът на Бояна Алексова пожъна успех! 50 доброволци напълниха 150 чувала...

Екоарт проектът на Бояна Алексова пожъна успех! 50 доброволци напълниха 150 чувала с боклук от р. Струма

Камионът със събраните отпадъци бе “инсталиран” на площада в Кюстендил

Камион с боклук беше “инсталиран” в арт проект на централния площад “Велбъжд” в Кюстендил. Инициативата е част от екоартистичния проект на кюстендилката Бояна Алексова. Идеята е жителите да видят собствения си боклук, част от който беше събран от група доброволци по коритото на река Струма.


Арт инсталацията на студентката в университета в Бирмингам, специалност „Изящни изкуства”, е част от нейната магистърска защита. За целта Бояна поведе екоинициатива за почистване на част от река Струма в района на село Нови чифлик.

В мероприятието се включиха над 50 доброволци, които за няколко часа събраха внушителни купчини с отпадъци. Участниците в акцията са изчистили трикилометрова зона край с. Нови чифлик от единия бряг на реката. Събраните боклуци са 150 чувала.

Доброволци споделиха, че е имало боклуци от всякакво естество – найлони, бутилки, стари дрехи, столчета, дрехи, куфар, обувки – изхвърлени и заплетени по клоните на дърветата. Всичко това се е спряло в старата дига и заради железата отпадъците не са могли да продължат по-нататък.

Проектът бе подкрепен от община Кюстендил, която съдейства за транспортирането на събраните в чувалите боклуци. Първоначално бе планирано арт инсталацията „Съвременна пирамида“ да се позиционира пред Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Мястото обаче бе променено. На пл. “Велбъжд” чувалите останаха в камиона, като от общината разрешиха престой от един час. „Съвременната пирамида“ е своеобразна препратка към пирамидата пред Лувъра в Париж. Бояна е поканена да представи проекта тази есен в Полша в рамките на фестивал за източноевропейско съвременно изкуство.

“Идеята е хората да видят боклука си. Писахме в групите за инициативата и много хора казаха – това не е нашият боклук. Това обаче е точно нашият боклук. Дали е от една част на нашия град, или от друга – ние всички правим боклук. Трябва всеки човек да се усети и да прави по-малко боклук, а не да чакаме решение от някой друг. Трябва всички заедно да работим срещу този проблем. Благодаря на всички, които присъстваха в създаването на по-светло бъдеще в България“, каза инициаторката Бояна Алексова.

„Акцията беше много успешна, погрижихме се да се справим възможно най-добре. Едно място на брега на река Струма сега вече е в своя натурален вид – чист и красив. Бояна с лични средства закупи и осигури чувалите и ръкавиците за почистването. Доволни сме, че местен човек ни помогна с трактор ремарке, като отдели от времето си два часа доброволен труд“, каза Евгени Серафимов, който бе сред участниците, заедно с младежи от неговата школа за художници “Новите майстори”, в чиито редици като ученичка бе и Бояна Алексова.

Краси ЦЕНКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular