Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятЕК удължи действието на схемата за намаляване на лошите италиански банкови кредити...

ЕК удължи действието на схемата за намаляване на лошите италиански банкови кредити до май 2021 година

Европейската комисия заяви в понеделник, че е одобрила удължаване на схемата за италианска държавна гаранция за подпомагане на местните банки да продават т.нар. “лоши кредити” до май 2021 година, съобщава „Ройтерс”.

Според схемата, известна като “Гаранция за секюритизация на необслужваните банкови кредити” (GACS), италианските банки могат да се възползват от държавна гаранция за най-малко рискови траншове при секюритизация на продаваните от тях “лоши кредити”. Първоначално схемата стартира през 2016 година и за последно тя беше подновена през 2018 година.

Италианското евроскептично правителство прие обновената схема на GACS през март тази година, но се нуждаеше от зелена светлина от страна на ЕК, за да започне тази схема да функционира.

В понеделник, ден след изборите за Европейския парламент, ЕК заяви, че нейната оценка за схемата е стигнала до заключение, че тя е в съответствие с правилата за конкуренция на единния валутен блок (еврозоната).

Самата схема помогна на италианските банки да намалят купчината необслужвани кредити, натрупани през годините на икономическа криза, които възпрепятстват способността им да отпускат заеми на фирми и домакинства. Комисията изчисли, че схемата е позволила на банките да продадат необслужвани (“лоши”) кредити между февруари 2016-а и ноември 2018 година за общо 51 млрд. евро.

При подновяване на схемата GACS Италия затегна правилата за увеличаване на защитата на инвеститорите.

Европейската комисия заяви, че обновената схема предвижда адекватно плащане на държавните гаранции за по-нискорискови необслужвани задължения, което я прави в съответствие с правилата за държавна помощ, чиято цел е да се избегнат несправедливите субсидии.

По-рисковите траншове за финансиране на секюритизираните заеми обаче няма да бъдат гарантирани от държавата, според схемата GACS, допълва „Ройтерс”./bnr.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular