Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаЕлектронните направления изправиха на нокти лекарите в Дупница

Електронните направления изправиха на нокти лекарите в Дупница

  • Мъже и жени ходят на гинеколог според ново въведената система

  • Д-р Силвия Стефанова: Кашата е пълна! Проблемите за специалистите тепърва започват

Системата за електронни направления за медицински специалисти изправи пред сериозно изпитание лекари и болни в Дупница. Премахването на хартиените направления и въвеждането на електронни такива се оказа поредният проблем за работещите в здравеопазването, като отново потърпевши на първо място са пациентите. Причината, както стана ясно, е електронната система на Националната здравноосигурителна каса. „Въвеждането на електронни досиета, както навсякъде, и в Дупница на този етап се случва по най-драматичния начин. Очевидно обслужващите информационно Националната здравноосигурителна каса не бяха готови, в резултат на което след това и доставчиците на нашия медицински софтуер нямаше как да направят така, че да заработим по новия начин. На 1 юни беше най-драматично. До обяд не можехме да направим почти нищо. Това, което сме издали като направления, беше като виц. Всички видове направления за консултации са с един-единствен код – за гинеколог.
Цялата система е генерирана с грешка кодовете. Потърпевши са предимно пациентите, а при колегите най-зле е положението при специалистите. Те не намират в т. нар. облак вече издадените електронни направления. Проблеми се получават и заради несъвместимост в компютърните конфигурации. Втори ден нещата не могат да се урегулират. Кашата е пълна. Всичко това означава много нерви, много стрес най-вече за колегите специалисти. Те са в голям стрес. Ние, в доболничната помощ, вече свикнахме и се справяме, но за тях проблемите тепърва започват. Не знам как ще работят – те не могат да въздействат на информационната система”, каза д-р Силвия Стефанова, която е заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендилска област.

Д-р Стефанова подчерта, че въпреки всичко е успяла да обслужи всички свои пациенти, потърсили помощ. „Всички бяха обслужени. Не съм върнала нито един човек. През цялото време се консултираме един друг като лекари, помагаме си. Пациенти са преглеждани и без да се издават документи, за да не страдат хората. Въпреки това ги призовавам да проявят разбиране. Лекарският съюз направи всичко възможно преходът да е плавен. По принцип въвеждането на тази система е нещо добро и би трябвало да ни облекчи. Електронното досие неизбежно ще се въведе, но дяволът е в детайлите. Детайлите са направени лошо. Системата очевидно не работи. Може би трябваше да има някакъв гратисен период, в който да се издават и хартиени, и електронни направления”, допълни лекарката.
Тя съветва пациентите с нарушени права да се обръщат към институциите и медиите.
„Всички – пациенти, лекари, трябва да настояват касата по най-бързия начин да си свърши работата и да си адаптира системата. Пациентите, чиито права са нарушени, да си търсят правата и да се обръщат към пациентски организации, към медии, за да се реши проблемът”, посочи д-р Стефанова.
Както стана ясно, заради премахването на хартиените направления и проблема с електронните направления се възпрепятства работата на поликлиники и лекари специалисти. На места пациентите са връщани или не са получили лекарска помощ.

RELATED ARTICLES

Most Popular