Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЕлена Марулевска и нейни ученици с награди от великденски конкурси

Елена Марулевска и нейни ученици с награди от великденски конкурси

Данайа Даскалова взе Гран при в Перник.Възпитаници на ателие „Дон Кези” представиха България в Казахстан

Дупнишката художничка и учител по рисуване Елена Марулевска и нейни възпитаници за пореден път са отличени заспособностите си. Елена Марулевска получи грамота и плакет за висок професионализъм от журито и организаторите на III Национален конкурс „Моят Великден 2023”, организиран от ЦПЛР-ЦИКО „София”. Уменията на дупничанката са оценени от жури с председател Магдалена Ангелова – зам. – директор на ЦПЛР – ЦИКО „София“ и член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, в чийто състав са ощеХристина Сълин – художник, старши експерт ОКССД, Район „Надежда“, и Илиана Сотирова-Даниел – художник.Награждаването и откриването на изложбата бе на 7 април в Общинския културен институт „Надежда” в столицата.

„Тази награда е огромно признание за моя труд и всеотдайност в името на децата. Тя е поредното доказателство за моята отдаденост на професията и развитието ми като преподавател.

Благодаря на журито и организаторите за високата оценка на моя труд. За мен е голяма чест и гордост да приема тази награда. Тя ще бъде и един от стимулите ми в бъдещето развитие на работата ми с децата..”, коментира Елена Кацарска. Тя се занимава с развитието на таланти в областта на изобразителното изкуствоот 15 години. Първата й възпитаничка е нейната дъщеря Елена Кацарска, чиято дарба я провокира да започне да работи с деца и да създаде школа – Арт ателие „Дон Кези”. Освен преподавателката, на този конкурс са отличени иРая Георгиева, класирана на първо място във възрастова група III-IV клас, и Савина Мирчева, получилапоощрителна награда в същата възрастова група. Рисунките са оцени и избрани за награждаванеи показване на изложбаизмежду 852 творби на участници от населени места в 20 области в България.

В навечерието на Великден 7 от възпитаниците  на ателието „Дон Кези” са наградени от Петропавловска и Булаевска епархия на Православната църква на Казахстан, организирала XII Международен конкурс за рисунка и художествени занаяти „Великденска радост“- 2023. Отличените саАлександра Гидионова, Мария Кацарска и Велислава Василева. Ева Петрова е на второ място, а  Мария Кирилова,  Бибиана Клуг и Никол Николова са трети. „Целта на този конкурс е приобщаване на децата към православната култура. Децата работиха по теми като „Евангелски сюжети”, „Пасхални символи”, „Великденски сувенири”, „Великденски натюрморт”, „Храмът – моят Бог” и др. Конкуренцията е изключително силна. Участваха деца от над 300 школи от Казахстан, Русия, Естония, Хърватия, Камерун, Ливан, като ние бяхме единствените представители на България”, каза Елена Марулевска. Творбите на нейните ученици ще бъдат показани на изложбав Регионалния музей на изящните изкуства в Северен Казахстан, Петропавловск, чието откриване е на 21 април.

Великденски подаръкс награди за призови места си поднесоха още 10 ученици в школата, участвала в XVI Конкурс за детска рисунка с международно участие в Перник с 20 рисунки. Техните творби са оценени от: проф. д-р Бисера Вълева – председател на журито, художник, преподавател в СУ„Св. Кл. Охридски и НХА, гр. София, член на Съюза на българските художници; Валентин Топалов – художник, член на Съюза на българските художници; Ерика Боянова – изкуствовед, преподавател в НУИИ „Проф. Илия Петров“, София.Данайа Даскалова получи Гран при – награда на кмета на община Перник – статуетка и парична сума от 200 лева за изключително ярко дарование. 14 – годишната Данайа побеждава силната конкуренция с творбата „Женски бокс”. Следващите награди за възпитаници на школата са в категория „А“ – школи и кръжоци.Анелия Стойчева, която е на 7 г., има трета награда за своята рисунка „Момиче с опашки”. Трета в тази възрастова група – до 8 г. включително,   е и 7 – годишната Никол Димитрова, като нейната творба е „Моят дом”. Дария Илиева (11 г.) печели второ място в трета  възрастова група – от 11 до 14 г. Отличието е за творбата „На гарата”. 12 – годишният Красимир Соколов има трета награда за рисунката  „Уличен баскетбол”. За творбата „В автобуса”

Алекса Велинова (13 г.) също има трета награда. Елена Петрова, която е на 12 г., е с поощрение, като наградената рисунка е  „Есен”.15 – годишните Стамен Чупетловски и Катрин Младенова получават втора награда в четвърта възрастова група – от 14 до 19 г., съответно за рисунките „Баскетболисти” и „Улични танци”. В тази възрастова група е отличена и 17 – годишната Нанси Николова – за творбата „Коледари” тя има трета награда.

Деветокласничката Мария Апостолова спечели първо място с рисунката си „Самодиви на Бистришките водопади”. За отличието от V Национален конкурс „Приказният свят на моя роден край”, организиран от община Цар Калоян и НЧ „Съзнай себе си-1895г.”, Мария получава 150 лева.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular