Saturday, June 29, 2024
HomeРегионДупницаЕмблематичният син кмет и депутат от Пловдив Спас Гърневски написа стихотворение за...

Емблематичният син кмет и депутат от Пловдив Спас Гърневски написа стихотворение за бунтовна Дупница, подари го на кмета Методи Чимев

Никога няма да скрия, че това е моят втори роден град, трогна с признанието си седесарят от града под тепетатаГърневски и евродепутатът Андрей Ковачев дадоха рамо на кандидатите от Коалиция „ГЕРБ-СДС” в област Кюстендил

Емблематичният син кмет и ексдепутат от Пловдив Спас Гърневски и евродепутатът Андрей Новаков дадоха своята подкрепа за листата с кандидати за народни представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС”, в област Кюстендил.
Още с качването си на сцената в парк „Рила” Гърневски успя да възвърне чувството за духа и настроението на старите седесарски митинги. ”Здравей, Дупница! Горда, демократична, независима и европейска! Дупница винаги е била такива, защото още преди години успяхте и извоювахте вашата свобода и достойнство!” Така се обърна Гърневски към дупничани и успя да „взриви” публиката, предизвиквайки истински възторг в лицата на всички дошли на концерта под надслов – „ Да върнем демокрацията!”.

Гърневски припомни знаменателните събития по време на дупнишките барикади.„Никога няма да скрия, че Дупница е моят втори град, в който съм се влюбил и това не е протоколно изказване. Никога няма да забравя януари 1997 година и незабравимите дупнишки барикади. Никога няма да забравя, че стари комунистически милиционери нападнаха Дупница и протестиращите на втория мост, в долния край на града. Съобщението за това дойде в Пловдив, в момента, в който започваше 50 000 митинг, който аз организирах като кмет. Тогава оставих председателят на общинския съвет и тръгнах за Дупница веднага. Пътувахме – тъмно, мръсно, гладно. Прекосихме нивите и дойдохме долу на барикадите. И цяла Дупница беше едно. Решена да не се предаде на комунистическите провокации и техните перекендета. И устоя демокрацията! Не само на Дупница, но и на България!”.


Думите на Гърневски разплакаха част от присъстващите и върнаха спомените към 97 –ма година. С гордост дупничани аплодираха синия кмет, който разказа, че е бил изключително развълнуван от поканата да се включи в предизборното събитие на Коалиция „ГЕРБ-СДС” и по този повод той е написал стихотворение, посветено на града на барикадите.

Дупница

Дупница- на север от Горна Джумая,
на юг от Сердика -възкръснала в позлата!
На изток от Филипопол – до безкрая …
Тук пулсира столицата на свободата!
Тя крие в пазвите си хиляди легенди стари,
но носи в спомените си и бунтарства млади.
От дните, в които извоюва за България,
демокрация с непримиримите си барикади!
Тук винаги са живели свободолюбиви хора,
животът си изпълнили с красота и плам!
И ако някой се опита да пребори,
достойният им път ги срещне там –
дето спираха с телата си коли, локомотиви,
дето се опълчиха на една безродна глутница.
И България разбра, че ще бъде вечно жива,
Докато жива е и столицата – Дупница!

След като събра аплодисментите на публиката, Гърневски призова всички кандидати за народни представители от Коалиция „ГЕРБ –СДС” да проявят изключителна активност и „да се бият като за световно” , за да защитят демокрацията в България. Той изрази убедеността си, че Кюстендилска област ще бъде пример за успешен резултат в предстоящия вот.

Град Дупница присъства и в автобиографията на евродепутата Андрей Ковачев. Заместник председателят на Европейската народна партия е бил войник в града, а след това е преместен в Кюстендил. „Тук се връщам с много любов и прекрасни спомени”, сподели Ковачев. Той призова да бъдат запазени европейския път на страната и демокрацията.


„Европейското развитие на България, трябва да продължи.Това, което правят нашите прекрасни кметове също трябва да продължи. Не трябва да допускаме хаос, не трябва да допускаме България да бъде непредвидима. Не трябва да допускаме да се връщаме назад в други времена и години, които вече са отминали. И не трябва да искаме демокрацията да бъде заменена с нещо друго. За това и моята молба към вас и всички ваши близки, приятели и семейства е на 11 юли да ни подкрепят с № 5 в бюлетината ”, апелира зам.председателят на ЕНП Андрей Ковачев.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

RELATED ARTICLES

Most Popular