Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЕмигранти оживиха Яхиново! Селото се готви за събора на 20 август, Борис...

Емигранти оживиха Яхиново! Селото се готви за събора на 20 август, Борис Дали весели множеството

Фермерите Иван Грънчаров и Георги Милушов направиха дарение за курбана

Трескава подготовка за традиционния събор в събота (20 август) тече в дупнишкото село Яхиново. Тази година събитието е с мото „Празник на моето родно село” и гвоздеят в програмата е фолк звездата Борис Дали. „Празникът ще започне с презентация на книгата на Иван Грънчаров „Яхиново – последно в списъка, първо в сърцето”.

“Ще присъстват запознати с историята на района хора и автори на книги като Радослав Радославов и Явор Тодоров, Стоян Ушатов. Представянето ще започне в 17 часа. Час по-късно започва музикалната програма, като в 20 часа започва концертът на Борис Дали. Ще бъде раздаден и курбан за здраве, като имаме и дарители – фермерите Иван Грънчаров и Георги Милушов. Грънчаров  дари три овце, а Милушов – около 60 кг телешко месо. Ястието ще освети архиерейският наместник Георги Паликарски. За ваканцията, а и за събора си дойдоха и много емигранти. Идват и в кметството – обикновени за документи. В последните дни селото ни се оживи”, коментира кметът Софка Скоклева.

Празничната програма включва изпълнения на Фолклорна група „Дупничанка”, Певческа група – с. Яхиново, Фолклорна група при читалище „Развитие” – с. Крайници, Певческа група „Божи дар” – с. Яхиново, ДТС „Зора” с ръководител Дилиана Диканска, оркестър „Македония” – Благоевград. Организатори на събитието са община Дупница, кметството и читалището в Яхиново.

Съборът в най-голямото село в община Дупница се провежда от години и е в първата събота след Успение Богородично.  Времето е избрано, за да могат на празника да присъстват и прибиращите се през лятото яхиновци, които напуснаха страната. Яхиново е известно с многото емигранти – по неофициална информация около 500, които от десетилетия живеят в САЩ, Италия и др. страни, сред които и  Нова Зеландия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular