Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЕмилия Маркова представи книгата си за концлагера в Дупница

Емилия Маркова представи книгата си за концлагера в Дупница

Да знаем истината за миналото, да не забравяме човешкото в човека, е призивът на авторката

 

В читалищна библиотека „Зора“ в Дупница бе представена нова книга за комунистическия концентрационен лагер в града. Неин автор е Емилия Маркова, а заглавието  – „Трудовоизправително селище Държавна сигурност „Дупница“, 1945“. На събитието присъства и авторът на предговора доц. д-р Теодор Дечев.

„Историята има добри и лоши страни. За тази мрачна страница за Дупница – този популярен сред гражданите концлагер, доскоро нямаше информация. Това ме мотивира да направя проучване на архивни материали, сборници с документи и спомени на участници, на базата на които можах да напиша книгата. Фактите и обстоятелства ми дадоха куража да споделя тази книга с всички заинтересовани по темата страни”, сподели пред присъстващите Маркова.

На близо 100 страници тя е описала изграждането на лагерната система в България след 9 септември 1944 г., лагерите в България между 1941 и 1944 г., като акцентира на дупнишкия лагер, създаден през 1945 г. и просъществувал 6 месеца.
Предоставена е информация за създаването на селището, за въдворените в него, работата,  битието им.

В архивите на Държавна сигурност, авторката е открила имената на над 20 лагеристи от бившата Дупнишка околия. Това са Борис Г. Кузманов, Борислав Хр. Грънчаров, Борис Ст. Чешмеджиев, Вавринец В. Янош, Георги А. Петров, Георги Д. Мирков, Димитър К. Терзиев, Иван М. Кашукеев, Михаил С. Грънчаров, Павел З. Манов, Стоил С. Велинов от Дупница. Сред въдворените са още Аспарух И. Лепичов от  Бобошево, Кирил Ст. Котов от Кочериново, Стойчо Ст. Стоилков от Рила, Иван Г. Василевот Сапарева баня, Георги Б. Джоргов от с. Слатино, Костадин В. Тренчев и Кирил К. Алексов от Тополница, Петър Н. Митевот Панчарево, Кирил Г. Харизанов и Милан Гр. Харизанов от с. Гьолбас.

Емилия Маркова припомня за това, че са въдворени бележити интелектуалци от първите десетилетия на 20-и век, ярки фигури с принос за развитието на родната култура. Обявени за приближени на царската власт и профашистки елементи, някои от тях са прехвърлени от лагер „Св. Врач“, а други са изпратени директно в селището. Сред тях се открояват имената на писателите Димитър Талев, Чавдар Мутафов, Звезделин Цонев, Славчо Красински, проф. Николай Кожухаров, художникът Борис Денев и др.  Поместени са и фрагменти от спомени на лагеристи и др. съвременници за селището – Христо Колев, Трендафил Марулевски, Иван Дръндов, Александър Наков, Илия Петканов, Стоян Цолов, Антон Николов, Светозар Дърваров, Асен Касабов, Марко Рясков, както и на Димитър Талев.

„За мен е особено важно, когато знаем истината за миналото, да не забравяме човешкото в човека. Непрекъснато да отдаваме значимост на човешкия живот около нас”, подчерта Маркова.

Пред присъстващите в библиотека „Зора“ тя цитира думите на гениалния писател Димитър Талев, пребивавал в лагера:

”Аз искам да разкрия човека и да вдъхна вера и обич в човека. Колкото и да съм се сблъсквал с низостта, не мога да убия верата си в човека. Аз твърдо вервам, че светлото, доброто, е преобладаващата сила в живота. И това не е фикция. Срещал съм хора, които решително са подкрепяли верата ми в човека.”

„Новата книга на Емилия Маркова констатира един много важен факт – едни от първите, които „приютява“ във възпитателно-изправителния си уют първият комунистически концлагер в България, с пълно име „Трудовоизправително селище ДС № 1 „Дупница“ (ТИС – ДС № 1), са анархистите или иначе казано – анархокомунистите.

Самото доказване на това кой точно е първият концентрационен лагер в условията на „народната власт“ е важен принос и Емилия Маркова го прави с присъщия си прецизен начин. И както при предишната ѝ книга, така и сега изследването почива върху солидна документална основа. Използвани са различни архивни фондове с присъщата добросъвестност и старание на авторката“, категоричен е доц. Теодор Дечев – единият от рецензентите на изданието, известен социалдемократ, зам.-министър на труда и социалните грижи в кабинета на ОДС начело с Иван Костов.

Както сме писали, миналата година Е. Маркова издаде книгата „Живот с отрязани криле“, посветена на баща й Борис Марков Янев – политически затворник, лежал без съд и присъда в лагера „Белене“.

Припомняме, че Eмилия Маркова е бивш председател на регионалната структура и един от основателите на КНСБ в Дупница, дългогодишен икономист към синдиката.

Припомняме още, че първата книга за дупнишкия концлагер бе написана от Лазар Ильов и издадена в началото на тази година.

Мелина БАШОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular