Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятЕС предприема действия срещу обезлесяването заради шоколад и други продукти

ЕС предприема действия срещу обезлесяването заради шоколад и други продукти

ЕС предприе “ключова стъпка” за справяне с обезлесяването, причинено от потреблението на соя, шоколад, месо и други продукти, коментират еколози, цитирани от “Гардиън”.

ЕС е разработил нов план за защита и възстановяване на световните гори, който включва работа с правителствата за насърчаване на по-доброто използване на земята и ресурсите, управление на веригите за доставки и провеждане на изследвания.

Възможен е нов регламент за “минимизиране на въздействието на потреблението на ЕС върху обезлесяването и деградацията на горите”.

По данни на Световния фонд за природата ЕС осигурява 36% от целия глобален внос на култури и животински продукти, свързани с обезлесяването. Но действията, а не думите ще определят колко сериозно ще е справянето с въздействието върху горите, коментира говорителка на “Ферн” – организация, която работи за защита на горите и хората, зависими от тях.

“Ние отчаяно се нуждаем от нови закони, които изискват от компаниите да демонстрират, че стоките, които пускат на пазара на ЕС, не са свързани с обезлесяване или нарушение на човешките права”, допълва Хана Моуат пред Урсула фон дер Лайен, новия председател на ЕК.

Нейният заместник Франс Тимерманс обясни, че “ние няма да постигнем нашите цели в областта на климата, без да защитим горите по света. Основните големи световни гори не са на територията на ЕС, но нашите действия като индивиди и изборът ни на политика имат голямо въздействие.”

Около 80% от загубата на гори в световен мащаб е, защото дърветата се изсичат, за да се създаде място за земеделие или пасище.

Обезлесяването в Гана примерно се е увеличило с 60% през миналата година, главно в резултат на производството на какао.

В Европа са най-големите потребители на шоколад в света, като на първо място са Великобритания, Швейцария и Германия, където човек яде средно повече от 8 кг шоколад годишно.

“Справянето с обезлесяването не е възможно, без да се отговори на търсенето от страна на ЕС на стоките, които го причиняват. Но също така изисква да се стигне до коренната причина за загуба на гори в залесените страни”, коментира Овид Овусу-Адай, участник в EcoCare, организация от Гана, работеща за правата на общностите и горите.

Както и в борбата с незаконния дървен материал, ЕС трябва да използва пазарните си лостове, за да започне дискусии в страните производителки за управление на горите и за отпускането на концесии.”

През 2017 г. разследване на “Гардиън” показва, че индустрията за производство на шоколад е причина за обезлесяването в Кот д’Ивоар, като “мръсните” зърна от обезлесени национални паркове създават вериги за доставки на големи компании.

По-късно производителите на какао се ангажират да спрат обезлесяването в Западна Африка и да премахнат тези зърна, но защитниците на околната среда коментират, че компаниите не успяват да изпълнят това обещание и все още са отговорни за обезлесяването на десетки хиляди хектара земя, които до неотдавна са били тропически гори. /news.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular