Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияЖелязков: След 6 години от София до Скопие ще се стига за...

Желязков: След 6 години от София до Скопие ще се стига за по-малко от час с влак

Към 2025 г. се пред­виж­да от Со­фия до Ско­пие да се пъ­ту­ва с влак за не по­ве­че от час, ка­за ми­нис­тъ­рът на тран­с­пор­та, ин­фор­ма­ци­он­ни­те тех­но­ло­гии и съ­об­ще­ни­я­та Ро­сен Же­ляз­ков пред жур­на­лис­ти в Ско­пие пре­ди пър­во­то за­се­да­ние на Меж­дуп­ра­ви­тел­с­т­ве­на­та ко­ми­сия за ико­но­ми­чес­ко сът­руд­ни­чес­т­во меж­ду Бъл­га­рия и Се­вер­на Ма­ке­до­ния.

За но­вия прог­ра­мен пе­ри­од в Бъл­га­рия са пла­ни­ра­ни 400 млн. ев­ро за из­г­раж­да­не­то и мо­дер­ни­за­ци­я­та на ж.п. ли­ни­я­та от Со­фия до гра­ни­ца­та със Се­вер­на Ма­ке­до­ния, ка­за Же­ляз­ков. Ана­ло­гич­на су­ма е пред­ви­де­на и за из­г­раж­да­не­то на же­ле­зо­път­на връз­ка от Ско­пие до гра­ни­ца­та с Бъл­га­рия. “Път­на­та кар­та со­чи, че към 2025 г., плюс – ми­нус го­ди­на, ние ще има­ме из­г­ра­де­на ин­ф­рас­т­рук­ту­ра”, уве­рен е Ро­сен Же­ляз­ков. Той до­пъл­ни, че пред­с­тои и из­г­раж­да­не­то на тран­с­г­ра­нич­ния ту­нел меж­ду две­те стра­ни.

Бъл­га­рия и Се­вер­на Ма­ке­до­ния об­съ­ди­ха оси­гу­ря­ва­не­то на въз­душ­ни връз­ки в об­ласт­та на ту­риз­ма

Оси­гу­ря­ва­не на въз­душ­ни­те връз­ки меж­ду Бъл­га­рия и Се­вер­на Ма­ке­до­ния в об­ласт­та на ту­риз­ма съ­що бе­ше об­съ­де­но по вре­ме на за­се­да­ни­е­то в Ско­пие на Меж­дуп­ра­ви­тел­с­т­ве­на­та ко­ми­сия за ико­но­ми­чес­ко сът­руд­ни­чес­т­во меж­ду две­те стра­ни. Ми­нис­тъ­рът на тран­с­пор­та Ро­сен Же­ляз­ков обяс­ни:

С от­дел­ни­те ави­а­ци­он­ни опе­ра­то­ри, та­ка що­то да се опи­та­ме в рам­ки­те на ту­рис­ти­чес­ки­те па­ке­ти да оси­гу­рим и свър­за­ност Ох­рид – Вар­на и Ско­пие – Со­фия по въз­дух. Пър­во­на­чал­но са­мо в ту­рис­ти­чес­ки­те се­зо­ни, но тен­ден­ци­я­та е да се уве­ли­ча­ва и път­ни­ко­по­то­кът, ко­е­то, раз­би­ра се, ще за­ин­те­ре­су­ва и ави­а­ци­он­ни­те опе­ра­то­ри”.

 

Източник: mediapool.bg./bnr.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular