Friday, May 17, 2024
HomeРегионПерникЖена осъди "ВиК" - Перник за вреди от водната криза

Жена осъди “ВиК” – Перник за вреди от водната криза

Жена от Перник спечели дело срещу „ВиК“ за претърпени неимуществени вреди, породени от водната криза в общината през 2020 г. Дружеството е осъдено да заплати на клиентката сумата от 1500 лева. Решението е на Върховния касационен съд, съобщи адвокатът на жената Велин Младенов.

„Искът по-скоро беше заведен, за да покаже на хората, че не трябва да си мълчат и да търпят това безхаберие в града. Единствения начин да отстояваме правата си е като се опълчим срещу некадърниците, които ни държат на дъното.

В тази битка бях сам срещу всички, но когато човек е упорит и защитава вярната кауза, нещата се получават.

Търсете правата си, за да Ви уважават“, пише в социалната мрежа Младенов.

Водната криза в Перник остави гражданите на общината с месеци на воден режим. Язовир „Студена“ бе на критичния си минимум, а от чешмите течеше мътна вода. Заради кризата в ареста бе задържан бившият министър на околната среда и водите Нено Димов. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт по делото в края на юли 2021 година. Нено Димов бе обвинен за умишлена безстопанственост. Същото обвинение има и изпълняващата тогава длъжността кмет Севделина Ковачева.  Обвинението твърди, че Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир “Студена” намалява.

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинена за това, че не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. “Студена” е силно занижен./Източник: Mirogled

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular