Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаЖестокост:  Блудстваха с психичноболна в Бобошево, биха я с кабел

Жестокост:  Блудстваха с психичноболна в Бобошево, биха я с кабел

Под надзора на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница се извършва разследване за блудство.

Около 15 ч. на 26 януари в гр. Бобошево били извършени блудствени действия спрямо психично болно пълнолетно лице. По данни на пострадалата тя била заплашвана и удряна с електрически кабел по главата.

Извършителят е установен и задържан, предстои да бъде взето решение дали да му бъде искана мярка за неотклонение, предаде БТА, като се позова на прокуратурата в Кюстендил.

„Припомняме, че на 20 октомври 2023 година пациент в психиатрията в Ловеч почина след разразил се пожар. Проверка показа, че той е бил вързан в продължение на 9 часа в изолационна стая. Този случай представи един от най-сериозните проблеми в държавните психиатрични болници – липсата на контрол от страна на държавните институции. Болниците се финансират по методиката на историческия бюджет – остаряла система, действала преди времето на здравното осигуряване. При този бюджет няма пряка връзка между обема и качеството на извършените медицински дейности и постъпващите средства.

Поради тази причина психиатриите не се проверяват от Националната здравноосигурителна каса. Изпълнителна агенция “Медицински надзор” ги проверява само при подадени жалби от пациенти, което е рядкост. Ето, че вече сме 2024 година, а отново се появява случай с насилие над психичноболен. Време е да се извърши контрол“, призоваха от „Господари на ефира“.

RELATED ARTICLES

Most Popular