Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияЖизненоважни лекарства за деца липсват от аптечната мрежа, сигнализират пациенти

Жизненоважни лекарства за деца липсват от аптечната мрежа, сигнализират пациенти

Лекарствата “Вентолин” и “Пулмикорт”, които са жизненоважни за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди, липсват в аптечната мрежа. За това сигнализираха в “Денят започва” от фондация “За нашите недоносени деца”.
Медикаментите са важна част от лечението на дихателни инфекции при всички малки деца. Проучване на фондацията показва, че е изчерпан резервът от двете лекарства.
Заради продължителната и задълбочаваща се липса на двата медикамента от фондацията са изпратили отворено писмо до Министерството на здравеопазването и очакват отговор. Те настояват министерството да регулира доставките и при нужда да организира внос на по-голямо количество от двата препарата. Това може да е жизненоважно за лечението на най-малките пациенти.
“И двете лекарства нямат заместители. В момента родителите изпадат в такава ситуация, че или да си услужват един на друг, ако някой има в повече, или да ги търсят извън страната, което отнема време и освен това не е начинът, по който трябва да се случват нещата и коства понякога здравето, а дори и живота на децата”, каза Маргарита Габровска от фондация “За нашите недоносени деца”./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular